2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Örömhír a Szent Család Óvodában

2018. január 23. kedd, 17:36
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Szent Család Óvoda 2017. szeptember elsején ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Alig telt el néhány hónap azóta, amikor arról az örömhírről értesülhettek, hogy a kormány 350 millió forinttal támogatja egy új óvoda megépítését a régi helyén. A bejelentésre január 23-án sajtótájékoztató keretében került sor.

Egy újabb egyházi fenntartású intézmény újulhat meg Zalaegerszegen, kezdte köszöntőjét Balaizc Zoltán polgármester (1. kép) , aki felidézte, hogy a keresztény szellemiségű óvodai nevelésnek húsz évvel ezelőtt adtak helyet a Köztársaság úti épületben. Erre már korábban is volt lehetőség két óvodában, de ez a szándék a Szent Család Óvoda 1997-es létrehozásával teljesedett ki, ami akkor még önkormányzati fenntartásban kezdte meg működését. Az intézmény rövid idő alatt a kettőből három-, majd négycsoportossá vált, igazolva a keresztény szellemiségű nevelés igényét a szülők körében. Az óvoda 2011-ben került egyházi fenntartás alá. Bár az épületben több felújítást is megvalósítottak, a decemberi kormányhatározatnak köszönhetően azonban most érkeztek el ahhoz a fontos állomáshoz, hogy teljesen új óvoda létesülhet a Szombathelyi Egyházmegyének juttatott 350 millió forintos állami támogatásból, hangsúlyozta.

Új óvoda épülhet 350 millió forintból

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy Mindszenty városa nem nélkülözheti a keresztény szellemiségű óvodát, ahol keresztény értékekre nevelik a gyerekeket. Méltatta a magyar óvodarendszer jó működését, megemlítve azt, hogy jó döntést hoztak, amikor hároméves kortól kötelezővé tették az óvodai ellátás igénybevételét. Mint mondta, egy ember életében a három és hétéves kora közti időszak nagyon fontos, mert befolyásolja, mivé válik felnőtt korában. Az óvoda ugyanis az a hely, ahol felkészítik a gyerekeket az iskolára, a hátrányos helyzetűeket tekintve az életre is, így az óvónőknek még nagyobb felelősségük van mindebben.

Magyar nemzetünk egyik legnagyobb problémája, hogy egyre kevesebb gyermek születik, fogalmazott dr. Székely János megyéspüspök (2. képen magyarázza terveket), aki a tavalyi születésnapi rendezvényen is osztozott a gyerekek, óvónők és a szülők örömében. Mint mondta, az ország lakossága 1981 óta folyamatosan csökken. Ha a rendszerváltás után nem érkezett volna 360 ezer erdélyi magyar hazánkba, akkor mostanra 1,2 millió fővel lennénk kevesebben. Ezért a magyar nép egyik legnagyobb álmának a gyermekáldás öröme kell, hogy legyen. Szemléletváltás is szükséges mindehhez, egy életet és a gyermeket igenlő társadalom képében. Az óvoda óriási segítség a szülőknek és az édesanyáknak, az óvodai lét a kisgyerekek számára pedig egy olyan fontos időszak, amikor eldől, hogy lesz-e önbizalmuk, vajon szépnek látják majd a világot, tudnak szeretni és nagylelkűeknek lenni. Kitért a korábbi nehéz időszakra, a fenntartás bizonytalanságára. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az óvónők áldozatvállalásának köszönhetően született meg a Szent Család Óvoda, ahol a szülők is figyelmet, törődést kapnak.

A Szent Család Óvoda épülete a Köztársasági úton – új épül helyette

Végül Kovácsné Ujj Andrea óvodavezető is kifejezte örömét és köszönetét az eredményes lobbi valamennyi közreműködőjének, hogy új óvoda létesülhet. A 350 millió forintos költségvetés miatt a következő hónapokban áttekintik a terveket, a folytatásban elindulhatnak az engedélyezési és közbeszerzési eljárások. Mindeközben azon is gondolkodnak a városvezetéssel együtt, hova tudják elhelyezni a száz kisgyermeket az építés ideje alatt, ami vagy a 2018/2019-es, vagy az azt követő nevelési évben valósulhat meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK