2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Összbírói értekezlet Zalaegerszegen

2024. április 18. csütörtök, 15:30
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Zalaegerszegi Törvényszék április 18-án rendezte meg a 2023-as évet értékelő összbírói értekezletét, mely előtt sajtótájékoztatón számoltak be az előző év történéseiről.

 Nőtt a peres ügyek száma és több felújítás is történt

Az eseményen részt vett dr. Csorba Zsolt Ödön, az Országos Bírósági Hivatal Elnöki Kabinetjének főosztályvezetője. Bevezetésképpen elmondta: a Zalaegerszegi Törvényszéket mindig kiegyensúlyozott ítélkezési tevékenység jellemzi, és ez így volt a 2023-as évben is. Az értékelés alapját az adja, hogy áttekintik, mennyi ügy érkezik be a törvényszékekre egy adott évben, és azokat hogyan dolgozzák fel; legyen szó a mennyiségről és a minőségről. Tavaly országos szinten 2 százalékos ügyérkezés növekedést tapasztaltak, ami Zalaegerszegen meghaladta az országos átlagot, hiszen itt 4 százalékos növekedés történt. Ezen belül 2022-höz képest a peres ügyek száma jelentősen, mintegy 11 százalékkal emelkedett. 

Dr. Sorok Norbert, dr. Csorba Zsolt Ödön és dr. Vándor Virág a sajtótájékoztatón

Csorba Zsolt Ödön arra is felhívta a figyelmet, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2020 augusztusában célul tűzte ki az elhúzódó ügyek számának csökkentését. Zalában megyei szinten a folyamatban maradt öt éven túli peres- és nemperes ügyek száma (5-5 darab) nem változott 2022-höz képest. A két éven túl folyamatban maradt ügyek száma viszont hárommal emelkedett. Hozzátette: az elhúzódás hátterében sok esetben a szakértők hiánya áll.

A Zalaegerszegi Törvényszék tavalyi eredményeiről, fejlesztéseiről dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke számolt be. Mint mondta: egy fővel csökkent az összbírói létszám, jelenleg 57-en dolgoznak. Az átlaghoz képest valóban nagyobb ügyérkezést tapasztaltak Zalában és a peres ügyek száma is folyamatos növekedést mutat. A bírói munka megalapozottsága terén javultak a mutatóik: a járásbíróságon és a törvényszéken másodfokon büntetőszakaszban 4-, civilisztikában 14 százalékkal nőtt a helybenhagyások száma. Kedvezően változott a hatályon kívül helyezett ügyek számaránya is. 

A megye intézményeiben több fejlesztés történt az előző évben, és javultak mind a munkavégzés, mind az ügyfélfogadás feltételei – tette hozzá a törvényszék elnöke. Mint fogalmazott, az alapfeladatok ellátása mellett összesen 150 millió forintot költöttek beruházásokra. Elkezdődött a Zalaegerszegi Járásbíróság épületének klimatizálása. A projekt második ütemére ebben az évben kerül sor. A megyeszékhelyen emellett kialakítottak egy nyolc férőhelyes informatikai oktatótermet, ahol a kollégák továbbképzéseken vehetnek részt. Nagykanizsán elkészült a járásbíróság belsőépítészeti felújításának terve, Keszthelyen árnyékolórendszer épült, Lentiben pedig fűtésrekonstrukció történt.

Sorok Norbert arról is beszámolt, hogy a világjárvány után tavaly újra részt vehettek külföldi találkozókon. Erősödtek a szlovén-magyar bírósági és jogászegyleti kapcsolatok. Remélik, hogy a partnerség idén a horvátországi Csáktornyával bővül. Tavaly a hagyományápolás jegyében – a helyi közgyűjteményekkel közös szervezésben – Deák Ferenc kultuszához kapcsolódóan tudományos konferenciának is otthont adott a Zalaegerszegi Törvényszék.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK