2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Otthonról hazajöttek

2016. augusztus 26. péntek, 15:36
Szerző: Antal Lívia
Minden település számára fontos helyi ünnep a falunap, és ez Tófejen sincs másképp.

Hagyományos rendezvényüknek a sportpálya és környéke a helyszíne, amely ezúttal is megtelt érdeklődőkkel. A tófejiek ez alkalommal sem egyedül ünnepeltek, hiszen ismét vendégül látták erdélyi testvértelepülésük, Gyulakuta, valamint a szlovén Zsitkóc küldöttségét augusztus 6-án.

A magyarság összetartozásának ünnepe Tófejen

A faluház közösségi termében díszebéddel kezdődött a program hivatalos része, melyen Horváth Zoltán, Tófej polgármestere, Varga József, Gyulakuta polgármestere, valamint Ladislav Baci, Zsitkóc faluvezetője mondott köszöntőt. Ezt követően az ünneplők a sportpályára mentek, ahol a székely, a szlovén és a magyar himnusz kíséretében felvonták a nemzeti lobogókat. A rendezvénysátorban szentmisével folytatódott az ünnepség, amit Bognár István plébános celebrált. A helyieket és az érdeklődőket köszöntötte mindhárom polgármester, majd Cseresznyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője megnyitotta a 18. Tófeji falunapot kiemelve a magyarság összefogásának, összetartozásának fontosságát.

Horváth Zoltán, Tófej polgármestere érdeklődésünkre elmondta, erdélyi vendégeik csütörtök este érkeztek. Pénteken együtt utaztak el Lendvára, ahol felmentek a Lendva-hegy tetejére épült Vinarium-toronyba. Szlovénia legmagasabb (53,5 m magas) kilátójából négy országra, Szlovéniára, Magyarországra, Horvátországra és Ausztriára tekinthettek le. Ezt követően a lendvai várba látogattak el, majd a Barátság parkba, amely a magyarországi Bödeháza és a szlovéniai Zsitkóc között létesült. Itt ebédeltek meg, majd Dobronakra vezetett az útjuk, ahol megcsodálták az orchideafarmot és a Bakonaki-tónál található energiaparkot. Ellátogattak a radamosi Mária-fához is, innét Lentibe utaztak, ahol Peter Sramek szlovákiai származású énekes műsorát nézték meg. Szombaton, a falunapi rendezvényen múlatták az időt, vasárnap pedig elköszöntek gyulakutai barátaiktól, akik hazautaztak.

A polgármestertől Tófej fejlesztési terveiről is érdeklődtünk, tekintettel a 2020-ig tartó uniós ciklus pályázati lehetőségeire. – Bízunk a pályázatok megjelenésében, de ezek nélkül is hajtunk végre fejlesztéseket. Elvégeztük a műfüves sportpálya és a tornaterem közti árok, valamint az orvosi rendelő előtti árok mederlapozását. A temetőbejárattól a ravatalozóig vezető utat térköveztük, felújítottuk a sportpályán lévő szabadtéri színpadot. Ezenkívül megkezdtük az orvosi rendelő feletti lakás felújítását is. Tavasztól ezeket a munkákat végeztük el, melyre 13 millió forint saját erőt fordítottunk. Az árkok, átereszek rendbetétele folyamatos odafigyelést kíván meg az állami utakon is, amit a közútkezelővel együttműködve végzünk el. Pályázati forrást remélünk a régi hivatal épületének felújítására. Ez egy közel 50 millió forintos beruházás lenne, éppen ezért várunk a kedvező elbírálásra.

Az átalakított többfunkciós épületben a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, egy körzeti megbízotti iroda valamint szálláshelyek kapnának helyet. Szeretnénk felújítani a sportöltözőt, valamint a szomszédos tekecsarnok tetőszerkezetét is. Birkózó szakosztályunk fiataljai jól szerepelnek a korosztályos versenyeken, országosan is. Általános iskolánk működtetését önkormányzatunk ez idáig vállalta, amely feladatot 2017. január elsejével azonban átadjuk az államnak, a törvényeknek megfelelően. A hat település gyerekeit fogadó iskolára - ahogy óvodánkra is - egyébiránt mindig gondot fordítottunk, a közelmúltban 800 ezer forintos önerőből újítottuk fel a vizesblokkot. Tófejen szociális intézményfenntartó társulás is működik, amely 45 település közel 26 ezer lakosának alapellátását biztosítja – tájékoztatott Horváth Zoltán.

Varga József, Gyulakuta polgármestere beszélgetésünk elején örömét fejezte ki, hogy ismét Tófejen lehet. Mint mondta, idén kisebb létszámú küldöttséggel, de annál nagyobb szeretettel és tisztelettel érkeztek tófeji barátaikhoz.

– Mi most otthonról hazajöttünk. Örömteli, boldogító, hogy néhány napot együtt tölthetünk – fogalmazta meg érzéseit. – Mindannyiunk számára nagyon fontosak ezek a találkozások, melyek szorosabbra fűzik kapcsolatainkat, növelik az összetartozás érzését. Annak a több millió magyar embernek, akik önhibájukon kívül kerültek kisebbségbe, ugyanis nem mindig egyszerű. Nagyon jól kell teljesíteniük ahhoz, hogy valóban jól tudják képviselni régiójukat, és hogy annak felelős polgárai legyenek. De ha tudjuk, hogy van mögöttünk egy lendületben lévő magyar nemzet, egy fejlődő, erősödő Magyarország, akkor nekünk is könnyebb elviselni a kisebbségi helyzetet, megőrizni és fenntartani identitásunkat. Varga József a júniusi sikeres választásokat követően újabb négy évig vezeti Gyulakutát és a hozzá tartozó településeket.

A helyi tanács, ami az itteni képviselő-testületnek felel meg, 21 év után ismét csupa magyar emberből áll. Mind a 13 fő és jómagam is a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget képviseljük. A választási eredmény számunkra azt is jelenti, hogy jól csináltuk dolgainkat az elmúlt négy évben. Bár sok energiát vett el tőlünk a helyhatósági választás, Gyulakuta csak gyarapodott és megmaradt a fejlődés útján. Idén kilenc mellékutcát aszfaltoztunk le a hat településen, ezen felül építettünk három játszóteret, és bővítettük járdahálózatunkat. Egyik templomunkban egy modern toronyórát állítottunk üzembe, építettünk egy ravatalozót és egy falumúzeumot. Emellett segítettük iskolánk, óvodánk, civil szervezeteink és sportegyesületeink működését.

A tófeji falunap változatos kulturális, zenei és sportprogramokat kínált látogatóinak, ahogy az egy héttel később, augusztus 12–14. között tizedik alkalommal megrendezett gyulakutai községi napok, melyen szeretettel látták vendégül Tófej küldöttségét is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK