2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pacsa bizakodva tekint a 2017-es esztendőre

2017. február 04. szombat, 15:45
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Nem minden a körülményeken múlik, sokkal inkább azon, miként élünk mi magunk az adott lehetőségekkel – hangsúlyozta Kelemen Tamás, Pacsa polgármestere újévi köszöntőjében. A megye tizedik városában immár harmadik alkalommal tartották meg az újévi fogadást, melyen a helyi képviselő-testület és civil szervezetek tagjai és vállalkozások vezetői mellett Közép-Zala településeinek polgármesterei is részt vettek.

Az sem mindegy, hogyan állunk a problémák megoldásához, mert ahogy egy családban, úgy az önkormányzat életében is akadhatnak nehézségek. Az elmúlt évben az ivóvíz-minőségi problémák miatt részleges fogyasztáskorlátozást kellett bevezetni főképp az újszülöttek, csecsemők körében. A nyáron egy új tisztítóberendezést állítottak üzembe, ami csak ideiglenesen jelent megoldást. Éppen ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálásával egy 240 millió forintos fejlesztés indulhat el a pacsai ivóvízhálózat bővítése céljával, ami a város és a környező települések minőségi ivóvízellátását oldja majd meg több évtizedre. A polgármester beszélt a fogászati ellátás biztosításának elmúlt évi nehézségéről is. Mivel dr. Hajduk Árpád nyugdíjba vonult, új szolgáltatót kellett keresni. Ez nem volt könnyű, mert az országban kétszáz üres fogorvosi praxis árválkodik, de a városnak sikerült megállapodni a dr. Rédeky Fogorvosi Praxissal, ami hat település lakosait látja el január elsejétől Pacsán.

Kelemen Tamás, Pacsa polgármestere, dr. Gyergyák Ferenc főtitkár,
Farkas Szilárd, Letenye polgármestere, Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere

A polgármester hangsúlyozta, mindkét eset alapvető tanulságot hordozott, mégpedig az összefogásét, a települések közös megoldásra való törekvésének fontosságát. A Pacsán ikonikus értelemmel bíró volt labdarúgó-kollégium hasznosítására is találtak megoldást, a bérbe vevő Pulyka-java Kft. munkavállalóit szállásolja el itt.

Az óévben sikerült előrelépni az elődeik által megalkotott és létrehozott értékek megvédése terén. A polgármester ide sorolta az első világháborús emlékmű és környezetének rekonstrukcióját, a harangláb teljes körű felújítását, több útszéli kőkereszt megújítását, valamint a templom éjszakai megvilágításának visszaállítását. Emellett utakat újítottak fel, járdákat építettek, a biztonságos közlekedést elősegítve kijelölt gyalogátkelőt hoztak létre és bővítették a temetői parkolót valamint a köztéri kamerarendszert. A város üzemeltetési feladataihoz nagy értékű gépeket szereztek be. A Családi Napköziből bölcsödét alapítottak, ami telt házzal működik. Az iskolában felújították a konyha épületét, eszközparkját korszerűsítették. A Művelődési Ház és a Könyvtár épületében folyamatos ingyenes internet-hozzáférést biztosítanak, amit a köztereken is fogható. Sok év után a nyáron ismét lehetett strandolni a tóparton, felújított vizesblokk várta a vendégeket. A strand idén nyáron is nyitva lesz. Továbbá testvértelepülési megállapodást kötöttek a szlovákiai Kisudvarnok községgel. Aktív kapcsolat alakult ki közöttük; énekes, táncos csoportokkal tettek látogatást, Kisudvarnokról pedig sportolók érkeztek hozzájuk.

A környező településekkel együttműködve és lobbizva sikerült elérni, hogy 2016 év elejétől közvetlen buszjárat köti össze Pacsát a fővárossal. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordított a rászorulókra tavaly is; 143 családnak juttattak tűzifát, iskola- és óvodakezdési támogatást nyújtottak 150 gyermeknek, és támogatták a felsőoktatásban tanulókat is. Több belterületi ingatlant vásároltak, alapvetően építési telkek kialakítása okán, ami a 2017-es esztendő egyik feladata lesz. Az önkormányzat a fiatalok letelepedését kívánja elősegíteni ily módon. Egy volt irodaházat is megvásároltak, amit bérlakássá építenek át.

Kelemen Tamás az idei tervekről továbbá elmondta, folytatják a járdaépítést, valamint az önkormányzati utak rekonstrukcióját. Idén a legrosszabb állapotú Gagarin és a Kis utca teljes újraaszfaltozását végzik el. A Művelődési Ház 300 férőhelyes nagytermének felújítása is véget ér ebben az évben. A polgármester hozzátette, 2016 a pályázatok éve volt Pacsán is. Nagyon sok munkát fektettek a pályázati projektek kidolgozásába, ezért bizakodva várják a döntéseket az ipari park bővítése, az egészségház rekonstrukciója, valamint a városüzemeltetéséhez szükséges gépek beszerzése tekintetében.

Az újévi fogadáson köszöntőt mondott a letenyei és pacsai gyökerekkel egyaránt rendelkező, dr. Gyergyák Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. Mint fogalmazott, 2017 a megmaradás és a túlélés éve kell, hogy legyen. Az azonban nem elég, hogy az Alaptörvény kimondja: Magyarországon helyi önkormányzatok működnek a helyi közösségek érdekében. Ebből akkor lehet előrelépés, ha a helyi lakosság – ahogy Pacsán is – saját maguk teszik meg azokat a dolgokat, amelyektől nem csupán lakhatók, hanem élhetők is lesznek településeik, emelte ki.

Többek között a helyi közösségek megbecsülésétől. A polgármester újévi köszöntőjében erről is beszélt. Az elmúlt évben is odafigyeltek az egyéni és közösségi értékekre. Pedagógusnapot, gyermeknapot, köztisztviselői, és Semmelweis-napot tartottak, köszöntötték az időskorúakat. Az arra érdemes polgáraiknak, szervezeteiknek címeket, díjakat adományoztak. Erejükhöz mérten támogatták az egyházat és egyesületeket, velük együttműködve számtalan rendezvényt (farsang, borverseny, civilnap, városnap, szüreti muri, adventi hétvégék stb.) tartottak. A városi sportnap mellett sok száz embert megmozgató Mikulásfutást rendeztünk. Női kézilabdacsapatuk 17 év után újra a megyei bajnokságban indult.

Sikerekről tehát – miként a múltban, úgy a jövőben is – csak akkor beszélhetünk, ha azok közös sikerként értékelhetők. Akkor, ha a jókor hozott jó döntéseink a településünkön élők érdekeit szolgálják – hangsúlyozta Kelemen Tamás. Az újévi fogadáson az általános iskola diákjai dalos műsort adtak elő, felkészítő tanáruk Pálos Henrietta intézményvezető volt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK