2020.12.02., szerda - Melinda, VivienZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pozitív lista: jogkövetés, elégedett vásárlók

2016. szeptember 23. péntek, 19:05
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Garancia, minőség és emberség – a jogkövető magatartás mellett ezen elvárásokat teljesítette az a nyolc zalai kereskedelmi vállalkozás, melyek ezentúl, mint pozitív listás üzletek hirdethetik magukat.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Megyeházán adta át a tanúsítványokat számukra. Mint fogalmazott, a minisztérium és a fogyasztóvédelmi hatóság legfontosabb célja a fogyasztói bizalom erősítése. Ennek egyik eszköze a pozitív lista, melyre immár 2500 vállalkozás került fel az országban. Ez egy népes család, ami arra biztatja őket, hogy folyamatosan bővítsék ezt a kört, melynek tagjai értékteremtő tevékenységükkel mintaként szolgálva más vállalkozások számára.

Az elkövetkező egy év fontos feladatának nevezte az e-kereskedelemmel kapcsolatos szabályozás kidolgozását. Ebben, ahogy a termékbemutatók közelmúltbeli szabályozásában is, legfőbb politikai szándék a józanész. Az e-kereskedelem jogi és földrajzi értelemben is egy bonyolultabb világ, így párbeszédre invitálják a vállalkozásokat a megfelelő fogyasztóvédelmi jogszabályok megalkotása érdekében

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott arról beszélt, ahogy a hatékony közigazgatás megteremtéséhez, úgy a vállalkozások működtetéséhez is szükséges az átlátható és könnyen alkalmazható jogszabályi háttér. A kormányhivatal munkájában elsődleges szempont az állampolgárok és a fogyasztók elégedettsége. Az ellenőrzések is azt szolgálják, hogy erősödjön a fogyasztói bizalom és a vásárlói tudatosság, hangsúlyozta.

Az eladó és a vásárló közti bizalom mellett érvelt Horváthné Kiss Anita. A zalaszentgróti gazdabolt tulajdonos üzletvezetője új boltjában folytatott ellenőrzés során szintén kiérdemelte a tanúsítványt, így már kétszeresen pozitív listás. A vásárlók elégedettségét tartja szem előtt Vass Istvánné, aki mindössze öt hónapja nyitotta meg női divatáru üzletét Nagykanizsán. A vásárló az első, véli Mayer Zoltán, egy lenti vadászbolt vezetője. Hasonlóképpen vélekedik Bódiné Hermán Melinda, aki állateledel boltot üzemeltet Lentiben. Mint mondta, az ellenőrök nagyon udvariasak és segítőkészek voltak. A Zala megyei pozitív listát Zalavárról, Keszthelyről, Zalaegerszegről is bővítették vállalkozások.

Molnár Sándor, a Zala Megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, a fogyasztóvédelmi hatóság 2011. év elején vezette be a pozitív lista rendszerét. Amennyiben a hatóság azt állapítja meg, hogy az adott vállalkozás az ellenőrzés során számon kért jogszabályi rendelkezéseknek maradéktalanul eleget tett, a fogyasztóvédelmi hatóság központja erről dokumentumot, igazolást állít ki a vállalkozás részére, ami az üzletben kifüggeszthető.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK