2023.06.01., csütörtök - TündeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Róla írt rockoperával is felidézték alakját

2021. augusztus 19. csütörtök, 20:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
Szent István nem egyszerűen államot, hanem keresztény magyar államot hozott létre, szerves részeként Európának. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere fogalmazott így első szent királyunk ünnepének előestjén a csácsi városrészben 21 évvel ezelőtt emelt szobránál.

Államalapító Szent István királyra emlékezett Zalaegerszeg közössége

Beszéde elején köszönetét fejezte ki az alkotóknak, az akkori városvezetőknek és képviselőknek, hogy a 2000. október 20-án felavatott szoborral méltó emléket állítottak az akkor ezeréves fennállását ünneplő Magyarországnak. Most 21 év elteltével ismét emlékezni gyűlt össze a város lakossága.

Mint mondta: „Egy nagyszerű emberről emlékezünk meg, hiszen Szent Istvánnak köszönhető, hogy most is itt vagyunk, és magyarul beszélünk. Ő felismerte, hogy csak akkor van esélye a magyarságnak a megmaradásra, ha államot alapítunk, és ennek az államnak a katedrálisát a kereszténység fundamentumára építjük.”

Szent István király államalapító tevékenységének számos jelentőséggel bíró üzenete van, amelyek egyike meg nem alkuvó munka, az ország jelenéért és jövőjéért történő szüntelen küzdelem, emelte ki a polgármester. Úgy vélekedett: „ez nemcsak rá igaz, ez nemcsak történelmünk nagyjaira igaz, hanem arra a sok millió magyar emberre is, akik az évszázadok során igyekeztek a saját hitük, elveik és elképzeléseik szerint jobbá tenni saját környezetüket, a saját életüket, és közben talán észre sem vették, hogy az ország ügyét is vitték előre.”

Hangsúlyozta: ez így van ma is, mert mindannyian, szóval, tettel, hatással vagy munkával, igyekszünk egyre jobbá tenni ezt az országot. Az államalapítás adott ehhez kereteket, hogy együtt dolgozhassunk jövőnkért, a jövő nemzedékeiért!

„Szent István óta minden nemzedék megteszi, hozzáteszi a magáét. Mi is! A jövő ugyanis itt van velünk, vagy inkább másként fogalmazva itt van bennünk, és ott volt az őseinkben, a nagyszüleinkben, a szüleinkben és ott lesz a gyermekeinkben és az unokáinkban is! Maradjunk hát hűek államalapító Szent István királyunkhoz és az előttünk járó nemzedékekhez, folytatva hazánk, városunk, közösségünk építését, hogy hasznára legyünk mindazoknak, akik velünk élnek, s azoknak is, akik utánunk jönnek”, szögezte le Balaicz Zoltán polgármester.

Államalapító Szent István királyunk és az új kenyér ünnepe alkalmából tartott az augusztus 19-i ünnepségen köszöntőt mondott Herkliné Ebedli Gyöngyi, a városrész önkormányzati képviselője. Az új kenyeret Herkliné Ebedli Gyöngyi, Balaicz Zoltán, Vigh László. dr. Sifter Rózsa és Furján Gellért plébános szegett fel.

Ezt követően a Hevesi Sándor Színház színművészei és a Zalai Táncegyüttes táncosai bemutatták Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámájának felhasználásával készített  változatát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK