2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Semmelweis-nap és jubileum

2023. július 01. szombat, 13:22
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Semmelweis-nappal együtt ünnepelte fennállásának 175. évfordulóját a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház. A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya konferenciatermében tartott rendezvényen elismeréseket, valamint adjunktusi és főorvosi kinevezéseket adtak át. A legmagasabb kitüntetést, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházért Emlékplakettet dr. Gárdos László, a gyermekosztály vezető főorvosa vehette át.

Kettős ünnepet tartott a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház

A kórház története 1848-ra nyúlik vissza, amikor a szegényház kibővítésével a város létrehozta a 12 ágyas ispotályt, hangzott el dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD főigazgató által moderált kisfilmben. Hamar szűknek bizonyult, ezért 43 ágyas kórházat építettek, amit 1846-ban adtak át. A főigazgató a Göcseji Múzeumban járva mutatta be a korabeli dokumentumokat, így idézve fel az eltelt évtizedeket, az első és második világháború a kórház számára is megterhelő éveit. Szóba hozta, hogy magas csecsemőhalálozás miatt szükségessé vált a bábák képzése. Egy oklevél tanúsága szerint 1935-ben egy zalaegerszegi hölgy elvégezte a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem bábaképzőjét. Akkoriban a mai orvosi eszközök hiányában csak gyógyszer, kötszer, lázmérő volt az orvos táskájában. No és szappan, mutatta fel, és mint mondta, amely a mai napig int a semmelweisi felismerésre a fertőzések elkerülése érdekében. Az elsősorban angolszász nyelvterületen elterjedt Semmelweis-reflex kifejezés pedig arra figyelmeztet, hogy nem szabad egy javaslatot elvetni, mert nem illik bele a megszokásba.

A jelenre már „élőben” rátérve a kórház jubileumi ünnepségsorozatáról beszélt, amelyhez csatlakozott a város önkormányzata együttműködési megállapodás keretében. Felidézte, hogy köszöntötték a 175. újszülöttet, az egynapos sebészet 175. betegét. A lakosságot 175 perces szűrővizsgálatra invitálták, míg a szemészet egyhetes látásvizsgálatát tartott. A könyvtár 175 napon át egészségügyi témájú művekre hívta fel a figyelmet, és a kórház büféjében 175 forintért árulták a retró szendvicset. Mint mondta, a kórház életében a jubileumi év az építkezés éve. Zajlik a rendelőintézet külső-belső rekonstrukciója, a diagnosztikai tömb energetikai korszerűsítése és a pózvai telephely felújítása. Mindemellett diagnosztikai műszereket és tárgyi eszközöket szereznek be.

Dr. Takács Péter, dr. Gasztonyi Beáta és dr. Gárdos László

A főigazgató hangsúlyozta, a tudomány elképesztő fejlődése, a diagnosztikát és a gyógyítást érintő felfedezések egyre több reményt adnak a betegeknek, valamint az őket kezelő ápolóknak és orvosoknak. A beteg gyógyulásának öröme őket is táplálja, mert valamennyien győzni akarnak. Ezért tartják fontosnak a szakmai tudás folyamatos frissítését, a tudományos kutatásokban és konferenciákon való részvételt, emelte ki. Végül a kitüntetettek mellett a kórház valamennyi dolgozójának megköszönte a kiváló munkát.

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a kettős ünnep jelentőségéről beszélt. Semmelweis Ignác életútja példája a lelkiismeretességnek, a kötelességtudatnak, az önzetlenségnek, ami nem hagyta, hogy megelégedjen a kor tudományos ismereteivel, hanem addig hajszolta, míg egy fontos problémára megoldást nem talált betegei érdekében. A több mint ezer ágyon beteget fogadó kórház névadójáról, Szent Rafael főangyalról pedig, mint a betegek patrónusáról emlékezett meg. Számára mindez azt az üzenetet hordozza, hogy a gyógyítás nemcsak szaktudás, gyógyszer és eljárás, hanem lélek, segítőszándék és elkötelezettség, emelte ki.

Zalaegerszeg városa és közössége nevében Bali Zoltán alpolgármester köszöntötte az ünneplőket. Mint fogalmazott, az önkormányzat bár nem fenntartója, de a mai napig együtt lélegez a kórházzal. Egy közösség életképességének és jövőjének erejét ugyanis azt mutatja meg leginkább, milyenek a gyógyító intézményei. Éppen ezért hálával tartoznak a Szent Rafael Kórház valamennyi munkatársának, hogy Semmelweis Ignáchoz hasonlóan keresik, kutatják, hogyan lehet még jobban végezni gyógyító munkájukat, hangsúlyozta az alpolgármester.

Az ünnepségen Vigh László országgyűlési képviselő is köszönetét fejezte ki a kórház vezetésének és munkatársainak.

Az orvosi kategória Nívódíjasai: dr. Molnár-Kocsis Tícia rezidens, I. Belgyógyászat, valamint Dr. Riba Ádám PhD adjunktus, Kardiológia

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházért Oklevéllel hat főt és két kollektívát tüntettek ki. Főigazgatói Dicsérő Oklevélben 15-en részesültek. Átadták a Minőségügy területén végzett munkáért elismerést, a Nívódíjakat orvosi és szakdolgozói kategóriában, a Rezidensekért oklevelet, valamint a MESZK Elismerő Oklevelet és a MESZK Az Év Oktatója díjat.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK