2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szebb és tágasabb lett

2021. február 02. kedd, 17:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
Közel 30 millió forintból újult meg az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat Bakon, amely a belső átalakításnak köszönhetően nemcsak korszerűbb, de tágasabb is lett.

Korszerűsödött az egészségügyi ellátás Bakon

Kovács Tamás polgármester elmondta, a Magyar falu programból még az előző testület nyert támogatást 2019-ben a rekonstrukcióra, amit az elmúlt évben sikerült megvalósítani. A belső falak átrendezésével megnövekedett a házi orvosi rendelő és védőnői szolgálat területe. Megváltozott az egész belső miliő, amelyről a felújítás után először érkező betegek úgy vélekedtek: mintha nagyobb lenne az épület. A rekonstrukció során kicserélték a nyílászárókat, a burkolatokat, korszerűsítették az elektromos hálózatot és a fűtésrendszert. Az orvosi illetve a védőnői ellátást új eszközök beszerzésével is fejleszteni kívánják. Mivel az épület emeletes, a felső szinten lévő szolgálati lakás megújítását is tervezik az elkövetkezőkben. Az energetikai korszerűsítést teljessé kívánják tenni az épület külső felújításával, szigetelésével és a tető cseréjével. A környezet további szépítésében és parkolóhelyek kialakításában is gondolkodnak.

A háziorvosi rendelő várója

Dr. Tóthbán Beáta háziorvos jelentősnek nevezte a beruházást, hiszen a rendelőhöz az elmúlt harminc évben nem nyúltak. Az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat közös bejáratot kapott, ezáltal külön várót is. A falak átrendezésével a helyiségek is nagyobbak lettek. Nagyon elégedettek az eredménnyel, és abban bíznak, hogy a harmincéves eszközpark is megújulhat a jövőben.  Ennek fontosságát a doktornő azzal indokolta, hogy Sárhida és Bak háziorvosi vegyes körzete összesen 2400 lakó ellátásáért felel.

Az egészségügyi intézmény megújításáért köszönetét fejezte ki Merthné Egyed Mária védőnő is, aki jelenleg 124 kisgyermekes családot lát el, de hozzátartoznak a Baki Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települések óvodái és iskolái is. Kiemelte, hogy várót, kisgyermekmosdót kapott a védőnői szolgálat. Sikerült kialakítani egy baba-mama sarkot, ahol intim körülmények között szoptathatnak a rendelésre várakozó kismamák. Külön helyiséget kapott méhnyakszűrés is, amit védőnőként szintén végezhet.

Vigh László országgyűlési képviselő úgy értékelt: Bak központi szerepe, illetve az ellátandó lakosság magas létszáma miatt kaphatott közel 30 millió forintot a háziorvosi és a védőnői rendelő felújítására. A Magyar falu programban a tavalyi 217 milliárd helyett idén már 250 milliárd forint áll rendelkezésre. Felhívta a figyelmet, hogy a célterületek közül kivették a felhagyott ingatlanok megvásárlására, átalakítására, valamint a házhelyek kialakítására vonatkozókat, mert országosan alacsony volt az igény ezekre. Így viszont több forrás jut a megmaradt célterületekre, például Bak esetében az orvosi eszközpark korszerűsítésére.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK