2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szemle a csácsi kastélyban

2021. február 02. kedd, 18:31
ZalaMédia
Április 1-től a zalaegerszegi önkormányzathoz kerül a Magyar-Dán Termelőiskola-, vagyis az egykor csácsi kastély épülete. A helyszínre Balaicz Zoltán polgármester is ellátogatott a közelmúltban.

Megpróbálják a Modern Városok Program keretében felújítani

A csácsi uradalom a 18. században a zalavári apátság birtoka volt, és annak központjában épült meg 1761-1768 között a kastély, amelyet az 1768-as megyei jelentés uradalmi kúriaként említ. A kastély hármas funkciót látott el. Egyrészt a plébánosnak biztosított lakást, aki egyszersmind az uradalom jószágkezelője is volt. Célja volt továbbá, hogy helyszínt biztosítson az uradalmi „úriszékek” számára. Harmadrészt pedig vendégház volt, ahol a megyegyűlések alkalmával a Zalaegerszegre érkező apát és más rendtagok megszállhattak.

Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán

A kommunista diktatúra időszakában, 1950-ben államosították, 1952-től 1992-ig a helyi általános iskolának adott otthont, majd a Magyar-Dán Termelő Iskola vette birtokba. A termelőiskolai alapítvány néhány évvel ezelőtt befejezte a tevékenységét, hamarosan meg is szűnik, így 2021. április 1-jével az ingatlan a városi önkormányzat kezelésébe kerül vissza. Az épület állaga rendkívül rossz, az 1950 utáni átalakítások, befalazások, álmennyezet kialakítások, stb. hatására szinte alig lehet ráismerni az eredeti kinézetére, falfestményei majdnem teljesen megsemmisültek.

Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán

A Magyar-Dán Termelő Iskola által elhagyott csácsi kastély épületét meglátogatva Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a tulajdonviszonyok rendezése után megpróbálkoznak a botfai kastélyhoz hasonlóan a csácsi kastélyépület megmentésével is, hátha sikerül azt szintén beilleszteni a Modern Városok Programba, hiszen önerőből erre a milliárdos tételt igénylő értékmentésre és felújításra az önkormányzat képtelen. Ha az elképzelés a következő években eredményre vezetne, akkor nem csak egy újabb 18. századi zalaegerszegi, csácsi értéket sikerülne felújítani, hanem egyben új közösségi térhez is jutna a városrész.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK