2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szent István ünnepén

2021. augusztus 20. péntek, 14:07
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszegen augusztus 20-án a hagyományokhoz híven a Jézus Szíve ferences plébániatemplomban emlékeztek meg az államalapító Szent István királyról. Hálaadó szentmisével vette kezdetét a magyar állam ezeréves folytonosságának ünnepe, amelyen megáldották és megszegték az új kenyeret.

Grácián atya, Böjte Sándor Zsolt, Balaicz Zoltán, Vigh László, Hodánics Péter református lelkész, Zsugyel Kornél evangélikus lelkész

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszédében azt hangsúlyozta, hogy Szent István uralkodásának negyven éve meghatározta a következő ezer évünket. Családapaként, államférfiként és államalapítóként is példát adott. Mint mondta, olyan államépítők előtt tiszteleghetünk az ünnepségen, akik az elmúlt 1100 évben védték a hazát, és felépítették mindazt, amire büszkék lehetünk. A ma embere számára is fontos haza, amelyben gyönyörű táji környezetünk, épített örökségünk, kultúránk és benne a nyelvünk, amely a világ legszebb nyelve, foglaltatik. Kiemelte, államunk legfontosabb sejtje a család, értékeink a gyermekek, akik életünk értelmét adják, hozzátéve azt, hogy a magyar kormány mindezen értékeket képviseli. Az Isten, a család és a haza Szent Istváni örökség, ami 2021-ben is azt az üzenetet hordozza, hogy országunk csak akkor marad meg, ha képes haladni az általa kijelölt úton, és ha meg tudja őrizni keresztény hitét, szögezte le a képviselő.

Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő köszöntőjében szintén azt hangsúlyozta, hogy elődeink élén Szent István királlyal keresztény és független államot alapítottak, amellyel egy évezredre biztosították magyarként való megmaradásunkat Európában. Nekünk, az utódoknak meg kell tartanunk és védelmeznünk Szenti István királyunk hagyatékát, ahogy nekünk, zalaegerszegieknek is óvnunk kell városunk kulturális és épített értékeit, mert meg kell azt őriznünk a jövő generációinak. Mint mondta, így újulhatott a meg a Ferences templom előtti tér közel 15 millió forintból, amelyhez 6 millió forinttal járult hozzá a város önkormányzata.

Böjte Sándor Zsolt, Vigh László, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán, Grácián atya

Az ünnepi köszöntőket követően Ocsovai Grácián atya szentelte fel a térkövezéssel és virágszigettel felújított teret.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK