2022.05.19., csütörtök - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szentgyörgyvár, a szépreményű

2016. december 17. szombat, 13:39
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Az idei év az önerőgyűjtés jegyében zajlott és a 330 lelkes község számára a legoptimálisabb pályázatok kiválasztására fordítottuk energiánk nagy részét. A művelődési ház teljes modernizálására nyújtottunk be pályázatot és kíváncsian várjuk az eredmény kihirdetését. A mezőgazdasági utak felújítására, karbantartására valamint eszköz- és gépbeszerzésre pedig hamarosan adunk be egy pályázatot.

A köztemető elé – amelynek kerítését és parkolóját tavaly már felújítottuk – egy fedett ravatalozót építünk. A tervek készen vannak, az építési engedélyeket megkaptuk, a jövő év elején szeretnénk készre jelenteni ezt az önerőből megvalósított projektünket. Árajánlatokat már kaptunk és a kivitelező kiválasztása is hamarosan megtörténik. – mondta el a napirenden tartott fejlesztésekről, beruházásokról Ádovics István, Szentgyörgyvár polgármestere, akit a nagyobb rendezvényekről kérdeztünk.

– Törvény és kormányrendelet is született arról, hogy a megőrzendő és egyedülálló magyar nemzeti értékeket, nemzeti örökségünket, a magyar kultúra értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit egy átfogó, települési értéktárban kell összesíteni. A gyűjtés elkezdődött, megalakult az értéktár bizottság, így hamarosan több elemet magában foglal majd a helyi büszkeségünk.

A hungarikumok megalkotásával kapcsolatos pályázat segítségével november közepén vacsorával és zenés esttel egybekötött Márton-napi vigasságot tartottunk a kultúrházban, ahol az Otelló Borbarát Kör és a Tüskevári Néptánccsoport adott műsort. A faluból elszármazottak találkozóját első ízben szerveztük meg. E nagy érdeklődés mellett zajló program keretében, bemutatást nyertek a sármelléki értéktár anyagai és néhány, a helyi értéktárba kerülő tárgyat, fotót, gyűjtött anyagot is kiállítottunk, de előadások is elhangzottak.

A képviselő-testület már döntött arról, hogy a községünkből elszármazottak legközelebbi találkozóját jövőre, április 29-én, szombaton tartjuk. Februárban sikeres szerepléssel hatodízben vettünk részt a Kőröshegyi Hagyományőrző Napok keretében tartott VI. Böllérfesztiválon, júniusban pedig a bronz díjat hozta el futballcsapatunk a Szentgyörgy nevű települések iszkaszent-györgyi találkozójáról. Július végén ismét megrendeztük a C-kategóriás fogathajtó versenyt, csikósbemutatóval, akadályhajtással, lipicai fajtabemutatóval. Augusztus közepén zenés, főzőcskézős, családi napot szerveztünk utcák közötti focimérkőzésekkel.

  Jó hangulatban zajlott a nemrégiben újjáalakult és aktívan tevékenykedő Szentgyörgyvárért Egyesület által szervezett szeptemberi kirándulás is a Bikali élménybirtokra. Október elején – a hosszú évekig tartó agonizálásnak véget vetve – felvonulással egybekötött szüreti mulatságot szerveztünk, sokaknak okozva örömórákat. A település-fenntartási és karbantartási feladatokat évszaktól függetlenül, folyamatosan végezzük. Működik a teleházunk, könyvtárunk. Már 18 éve jó a tapasztalat a falugondnoki szolgálat feladatellátásával kapcsolatban. Egy sütemény- és ajándékosztó délután felkeresett bennünket a Mikulás.

December közepén karácsonyváró műsorral, fehér asztalok melletti vendéglátással köszöntjük a falu összes nyugdíjas polgárát. A szociális tűzifa programban negyedszáz rászoruló családnak osztunk ki 30 köbméter tüzelőt. A német ZDF televízió októberben egy filmsorozat esküvői jeleneteit vette föl a Szent Erzsébet templomunkban, ahol a hívekkel közösen karácsony méltó megünneplésére készülünk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK