2023.02.05., vasárnap - Ágota, IngridZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szerencsehozó kéményseprők a városházán

2019. január 03. csütörtök, 17:48
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Régi hagyomány, hogy újévkor szerencsehozó kéményseprők látogatnak el a városházára, hogy a polgármesteren keresztül köszöntsék Zalaegerszeg lakóit. Persze nemcsak nálunk, hanem az ország más városaiban is kialakult ez a kedves szokás.

Zalaegerszegen először 1995-ben adták át jókívánságaikat ilyen módon a kéményseprők. A megyében ezenkívül Nagykanizsán is ez az újévi menetrend. A napokban Balaicz Zoltán polgármester fogadta Kovács Józsefet, a Zala Megyei Ellátási Csoport vezetőjét, és Kerkai László kéményseprőt.

Szerencsehozó gombfogás

Az újévi koccintáson többek között elhangzott: minden zalaegerszeginek sikeres, boldog és szerencsében gazdag új esztendőt kívánnak, bízva abban, hogy a 2019-es évben sem lesznek komolyabb balesetek a városban egy-egy meghibásodott kémény miatt.

Kovács József elmondta: körülbelül negyven-ötven éves hagyománya van már annak, hogy a kéményseprők felkeresik a nagyobb városok vezetőit, így kívánva jó szerencsét az ott élőknek. A polgármesterek a szokásoknak megfelelően ilyenkor meg is fogják a kéményseprő gombját, hogy valóban szerencsés legyen az év. Ez most sem történt másképp.

Kerkai László kéményseprő

Megtudtuk: 2018-ban huszonhárom esetben riasztották amiatt a kéményseprőket, mert a kémény kürtője meghibásodott, kiégett és három alkalommal szén-monoxid szivárgáshoz is hívták a szakembereket. Szerencsére komoly sérülés és haláleset nem fordult elő. A város kéményseprői bíznak abban, hogy az idei is nyugodt év lesz.

A kéményseprői feladatokat magánszemélyek esetében 2016 októberétől a Zala Megyei Katasztrófavédelem látja el a megye teljes területén. Körülbelül 220 ezer háztartás tartozik hozzájuk. Feladatuk főleg a megelőzés: kéményeket ellenőriznek és kiszűrik azokat, melyek balesetet okozhatnak. Ennek köszönhetően az előző években elenyésző volt a kéménytüzek száma.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK