2024.03.02., szombat - LujzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szociális rezsitámogatási programot dolgoztak ki

2022. szeptember 30. péntek, 09:09
Szerző: V.Zs.; Fotó: Illusztráció/-pP-
A rezsicsökkentés legnagyobb részét szerencsére sikerült fenntartani. A gáz- és áramszolgáltatókkal folytatott egyeztetéseink alapján a zalaegerszegiek kétharmada átlagos, vagy átlag alatti fogyasztó, így ők továbbra is beleférnek a támogatott rezsiköltségekbe.

 

A maradék egyharmad polgárunk egyik része magas jövedelmű, az átlagnál jobb anyagi helyzetű, a másik része viszont támogatásra szorul majd – fogalmazott Facebook bejegyzésében Balaicz Zoltán polgármester, majd a következő tájékoztatást adta:

- A rászorultak segítése mellett a legfontosabb, hogy a zalaegerszegi gazdaság tovább működjön, a munkahelyek megmaradjanak. Zalaegerszeg is működni fog, takarékoskodnunk kell, de a város működőképességét fent fogjuk tartani és nem engedjük el a rászoruló polgártársaink kezét.

- Az október 20-i közgyűlésre terjesztem be azt a javaslatot, amely első körben 50 millió forint átcsoportosítással több célzott szociális támogatási programot vezet be a kialakult helyzet kezelésére. Az 50 millió forintos keret az igénylések tapasztalatainak összesítése után második körben további 50 millió forinttal bővül, majd ezután is szélesíthető.

- Az 50+50 millió forint keretösszegű program elemei a következők:

Tűzifa támogatás

A kiindulópont az önkormányzat rendelete a települési támogatásról és a gyermekvédelmi ellátásokról. A rendelet meglévő támogatási formája a lakásfenntartási segély mellett a tűzifa támogatás. Ezt eddig azok kaphatták meg, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladta meg a nyugdíjminimum 250 %-át, egyedül élő esetén a nyugdíjminimum 350 %-át. A rendeletet módosítjuk, a jogosultak körét jelentősen kiszélesítjük, az értékhatárt pedig megnöveljük.

Szociális krízisalap

Eddig ilyen támogatás volt adható annak, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladta meg a nyugdíjminimum 1000 %-át és neki fel nem róható okból olyan létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli helyzetbe került, hogy annak megoldására önállóan, külső segítség nélkül képtelen és a segítség elmaradása helyrehozhatatlan kárt okozna. Krízishelyzetnek minősül a létfenntartást veszélyeztető körülmény bekövetkezése, és a fel nem róható okból munkanélkülivé válás miatti tartós jövedelemcsökkenés is. Ez a támogatási forma alkalmas a nehéz helyzetbe kerülők azonnali, nagyobb összegű megsegítésére (a támogatás összege évente maximum 200 ezer forint). A rendeletet módosítjuk, a jogosultak körét kiszélesítjük, a mértéket pedig megnöveljük.

Lakhatási és energetikai támogatás

Ez a támogatási forma az energiaárak emelkedése miatt nehéz helyzetbe kerülő polgárainkat kívánja közvetlenül a rezsiköltségekhez kapcsolódóan segíteni. A támogatás azokat az egyedülállókat és azokat a családokat célozza majd, akiknél a lakásuk/házuk adottságai (pl. régebbi, szigeteletlen, nem korszerű fűtésrendszerű épületek) miatt a támogatott rezsiköltség fölé emelkedik a fogyasztásuk, de ez a jövedelmi viszonyaik miatt súlyos teher számukra. A javasolt támogatási keret a földgáz esetében a fogyasztási mérték szerinti köbméterenként 150 forint, legfeljebb havi 15.000 forint.

Zalaegerszegi Adományközpont támogatási rendszerének kiszélesítése

2018. május 31-én nyílt meg a Zalaegerszegi Adományközpont. A szolgáltatás látogatójeggyel vehető igénybe. A jegykiadására jogosultak köre: Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, Szociális Osztály, Nagycsaládosok Egyesülete, Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete. Az adományközpont működését több mint 40 önkéntes segíti. Az eltelt 4 esztendőben folyamatosan bővült az adományozók és az adományozottak köre. A ruházati-, műszaki cikkek, gyógyászati segédeszközök, bútorok, iskolaszerek mellett 2020-tól élelmiszeradományok is segítik a rászorulókat. A helyi élelmiszer adományok mellett, az Élelmiszerbankkal történt megállapodás keretében, ma már nagyobb mennyiségű adomány áll rendelkezésre. 2022. szeptemberében a működés hatékonyságának növelésére létrejött a Zalaegerszegi Adományközpont Alapítvány is. A várható igények jelentős megnövekedése miatt az önkormányzat további anyagi forrásokat fog a működtetéshez rendelni.

Ingyenes energetikai tanácsadás

Az önkormányzat elkezdte egy „Energetikai kisokos” kidolgozását. Szakemberek bevonásával készül egy könnyen érthető anyag a lakosság részére, melyet eljuttatunk a város polgáraihoz, továbbá a helyi média segítségével folyamatos tájékoztatók is lesznek majd (újságok, rádió, televízió, internetes közösségi oldalak).

Bízom benne, hogy ezekkel a kiszélesített, illetve új támogatási formákkal valamennyi egyedülálló polgárunkat, illetve az érintett családokat tudjuk segíteni, akik rászorulnak a közösségünk összefogására, erejére és kérelmet nyújtanak be hozzánk a szükséges igazolásokkal együtt – fogalmazott a polgármester.

 

Eredeti bejezés itt:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10227279273748378&set=a.1934089752691

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK