2021.06.22., kedd - PaulinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Támogatás a város működtetéséhez

2021. május 11. kedd, 16:09
Szerző és fotó: Antal Lívia
Újabb állami kompenzációt, vagyis 630 millió forintot kapott Zalaegerszeg önkormányzata, mely összeggel 2 milliárd 208 millió forintra emelkedett a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozó, eddig juttatott kormányzati támogatás.

Eddig 2 milliárd 208 millió forint a kormányzati kompenzáció

Vigh László és Balaicz Zoltán az újabb támogatásról szóló oklevéllel

Balaicz Zoltán polgármester, a kvártélyház udvarán tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a járvánnyal gazdasági válság is érkezett, ami érintette Zalaegerszeg önkormányzatának gazdálkodását is. Mindazonáltal város is kivette részét a járvány elleni védekezésből, melyre 2020 márciusától mostanáig valamivel több mint 175 millió forintot költött. Ezen felül ingyenessé tették a közterület-foglalási engedélyeket, felére csökkentették a helyi iparűzési adót az egyéni, valamint a kis- és középvállalkozások számára, amelynek következtében közel egymilliárd forint maradt a vállalkozásoknál. A vendéglátósokat is igyekeztek különféle kedvezményekkel támogatni. Mindez – egyetértve a kormány törekvéseivel – a munkahelyek megőrzését, újak teremtését, a családok védelmét szolgálta. S legfőképpen azt, hogy a járvány enyhülésével újra lehessen indítani gazdaságot.

A polgármester szólt arról is, hogy mindez megterhelte a város költségvetését, de a pénzügyi egyensúly egy pillanatra sem került veszélybe a kormány által juttatott állami kompenzációnak köszönhetően. Tavaly 54 millió forintba részesültek a kulturális intézményekben foglalkoztatottak bérfejlesztésére, idén ugyanerre a célra 84 millió forintot kapnak. A kiesett kulturális rendezvények bevételeinek pótlására 60 millió forintot adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A 2020-as esztendő gazdasági nehézségeinek ellensúlyozására az elmúlt év végén 1 milliárd 380 millió forint kormányzati kompenzációt kaptak, a 2021-es esztendőre most 630 millió forintot. Az öt tétel összesen 2 milliárd 208 millió forint állami támogatást jelent, amellyel az idei év is bátran tervezhető a város számára. Az állami kompenzáció mértéke azt mutatja, hogy a kormány nem hagyja magára az önkormányzatokat, hangsúlyozta végül a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Zalaegerszegre utalva azt emelte ki, hogy az a település tud eredményes lenni és fejlődést felmutatni, amely az adott lehetőségekből a legtöbbet tudja kihozni magából. A több tíz milliárdra rúgó beruházások mellett fontos az is, hogy legyen pénz a város rentábilis működtetésére is. Ezt szolgálja a kormányzati kompenzáció, amely újabb 630 millió forint felhasználását jelenti a megyeszékhely számára. Mint mondta, készül az ország 2021-es költségvetése, amelyben 5-6 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak. Ez köszönhető annak is, hogy Magyarország eredményesen védekezett a járvány ellen. A környező országokkal szemben előbb tudott nyitni. Pünkösdre egy millió szálláshelyet kötöttek le, ami 40-féle ágazatot mozdít meg. Ezért is bíznak abban, hogy itthon marad az a munkaerő, amely a vendéglátásban, a szállodaiparban dolgozhat. „De csak akkor tudunk teljesen szabadok lenni, ha meglesz az 5 millió beoltott”, hangoztatta a védőoltás fontosságáról az országgyűlési képviselő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK