2020.09.19., szombat - VilhelminaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tapasztalatcsere a polgármesteri munkáról

2020. augusztus 13. csütörtök, 19:25
Szerző és fotó: Antal Lívia
Csatár, Hagyárosbörönd, Felsőrajk és Sárhida tavaly ősszel megválasztott polgármestereit invitálta tapasztalatcserére Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Péntek Gabriellában, Varga Katalinban, Zsuppánné Horváth Máriában és Zsálek-Nagy Mariannában az a közös, hogy mindnyájan először töltik be a polgármesteri tisztséget településeiken.

Péntek Gabriella, Zsálek-Nagy Marianna, Vigh László, Zsuppánné Horváth Mária és Varga Katalin

Vigh László 2006 óta országgyűlési képviselő. 1994-től húsz éven át volt Felsőrajk polgármestere, így korábbi a tisztségéből adódóan is jól ismeri a kistelepülések vezetőire háruló feladatokat és kihívásokat. Mint mondta, országgyűlési képviselőként is gyakran találkozik választókerületének polgármestereivel, akik sok kérdéssel fordulnak hozzá. A mai alkalom lehetőség arra, hogy kötetlenebb formában beszéljék át a polgármesteri feladatkörrel járó teendőket. A találkozót tapasztalatcserének szánja azokról a jó önkormányzati gyakorlatokról, amelyek a település intézményeinek fenntartásával függnek össze.

A felsőrajki közösségi pajtában tartott rendezvényen a település történetét és az elmúlt évek, évtizedek alatt megvalósított fejlesztéseket is szóba hozta Vigh László. Ennek kapcsán kiemelte, hogy nem minden a pénz, pótolható az kreativitással, ötlettel. Egy településen építeni lehet a helyi közösség önkéntes munkájára is. Példaként említette többek között a közösségi pajtát, melynek plafonjára a faluban összegyűjtött régi használati és mezőgazdasági eszközöket helyeztek fel. Így valóban olyan egyedi teret sikerült létrehozni, ami csak Felsőrajkra jellemző. A pajta alatt tartott rendezvényekkel úgy szintén, amelyek megszervezése nem csupán pénzkérdés. A polgármesterek figyelmébe ajánlotta, tartsák egymással a kapcsolatot, mert lehet és kell is egymástól tanulni, hangsúlyozta Vigh László.

Zsuppánné Horváth Mária, Felsőrajk polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a járványhelyzet valóban megnehezíti az önkormányzatok gazdálkodását, de ha támaszkodnak a helyi lakosokra, illetve vállalkozókra, akkor sok minden megoldható. Felajánlásokkal, önkéntes munkával támogatják az önkormányzatot minden kérésében. Példaként említette az óvoda konyhájának felújításában, valamint a település közterei szépítésében nyújtott segítségüket.

Látogatás a helyi iskolában

Zsálek-Nagy Marianna, Sárhida polgármestere szintén fontosnak nevezte a helyi szakemberekkel és közösségekkel való jó kapcsolatot. Mint mondta, a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület legutóbbi ülését követően már szétnézett Felsőrajkon. Sok mindenre felfigyelt, így már akkor kérte a képviselőt, ha lenne mód rá, többet is hallana a településről. Most jött el ez az alkalom, ami felért egy tudásszerzéssel. Ha a közösség praktikus ötletekkel áll elő és nem mellesleg odateszi magát, olyan dolgokat lehet megvalósítani fillérekből, amelyek a település javára válnak, vélekedett.

A polgármesterek többek között megtekintették a Suli Harmónia Alapítvány fenntartásában lévő helyi általános iskolát. Itt arról esett szó, hogyan tudták a bezárástól megmenteni anno az iskolát, melynek működtetését milyen normatívákkal és támogatásokkal tudják biztosítani azóta is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK