2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Továbbra is hófúvások lassítják a közlekedést (frissítve)

2018. február 22. csütörtök, 08:45
Közlemény
Az előrejelzések alapján a hét utolsó munkanapján több helyen megszűnik a havazás, de a dél-nyugati megyékben ma is további 5-10 centiméternyi friss hó hullhat, Vas és Zala megyében pedig továbbra is hófúvások lassíthatják a közlekedést.

 A szakemberek ezért arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának péntek reggeli összesítése alapján az ország nagy részén borult, felhős az ég. Havazást, hószállingózást csak Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyéből, illetve az ukrán határ térségéből jeleztek. A gyorsforgalmi-, a fő- és mellékutak mindenhol jól járhatóak, a kiszórt sótól nedvesek, csak a Nyugat-Dunántúlon számíthatnak a havazásban és hófúvásban érintett területeken időszakosan latyakos, hókásás szakaszokra az autósok. Elsősorban Vas megyében továbbra is számos útszakaszon lassítja a közlekedést a hófúvás, a megyében szinte valamennyi térség érintett, összesen mintegy 50, elsősorban mellékúti szakaszon találkozhatnak ilyen jelenséggel az autósok. A látási viszonyok ugyanakkor országszerte jók, a hőmérséklet –4 és +1 fok között változik.

Az előrejelzések alapján pénteken az ország délnyugati részén várható a legtöbb csapadék: ott még újabb 5-10 cm hó eshet, nyugaton és a középső országrészben néhány centiméter valószínű, amelynek a nagy része napközben olvadni fog. Elsősorban a Nyugat-Dunántúlon a 40-45 km/óra körüli széllökések okozhatnak továbbra is hófúvásos szakaszokat.

A társaság a havazásban és hófúvásban érintett területeken péntek kora reggel közel 300 saját munkagéppel végezte a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, ezen kívül bérelt és úgynevezett lehívható munkagépek is szolgálatot teljesítenek az országos közúthálózaton. Hétfő óta 25 ezer tonna sót és 600 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek a síkosságmentesítési feladataik elvégzése során.

Csütörtöki hóhelyzet

Az előrejelzések alapján Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy és Baranya megyében a mai nap folyamán akár 50 km/órás széllökések is lehetnek, melyek az eddig lehullott és a várhatóan érkező friss havat is megemelhetik, így hófúvásos szakaszokat eredményezhetnek.

Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az érintett megyékben az aktuális út- és látási viszonyokról.

Zalaegerszeg belvárosában is lassú a közlekedés

A meteorológiai előrejelzések alapján csütörtökön legfőképp a Dunántúlon várható számottevő havazás, ahol napközben újabb jelentős mennyiségű 5-15 cm friss hóréteg is kialakulhat. Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy és Baranya megyében ugyanakkor 50 km/óra körüli széllökések eredményezhetnek hófúvásos szakaszokat, ugyanis az eddig lehullott és a csütörtöki napra érkező további friss havat a nagyobb erejű széllökések könnyen újra és folyamatosan a közutak burkolatára juttathatják.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a téli üzemeltetési időszak előtt, novemberben kihelyezte valamennyi megyében a hófogó rácsokat, oda, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége. Az ilyen időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes – mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra, ezért eredményesen csak a viharos széllökések befejeztével tud fellépni a közútkezelő. A társaság a saját gépparkja mellett szükség esetén a szerződéses alvállalkozóit is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon folyamatosan be tudjanak avatkozni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk!

http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018

kozut.hu

utinform.hu

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK