2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kitüntetések, vadászavatás, könyvbemutató

2021. október 09. szombat, 17:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kerek évfordulóhoz ért a Festetics Trófeaszemle és a Vadászati Kultúra ünnepe, amit tizedik alkalommal és egyben utoljára rendeztek meg Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeum Vadászai Múzeumában szeptember 9-én. A vadászati kultúra otthonában a hagyományokhoz híven elismeréseket adtak át, először avattak itt ifjú vadászokat, és bemutatták a Vadászati Almanach Zala megye 2001–2020 című kiadványt.

A X. Festetics Trófeaszemle és a Vadászati Kultúra Ünnepén

A Festetics Kulturális Örökség Díjas VKE Diana Vadászhölgy Klub tagjai

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke nyitotta meg a rendezvényt, amit a világhírű zalai gímszarvas-állomány bemutatása érdekében Tóth Csaba PhD, a Vadászati Múzeum igazgatója ötlete alapján 2011-ben hívtak életre. A Festetics Trófeaszemléhez később az idén 30 éves fennállását ünneplő Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) is csatlakozott. Az úttörő kezdeményezés így vált a vadászati kultúra ünnepévé is Keszthelyen, hangzott el.

2011-ben az első Festetics Trófeaszemle alkalmával adták át először a Lakatos Ferenc műgyűjtő által alapított Festetics Kulturális Örökség Díjat, amellyel idén a Vadászati Kulturális Egyesület keretén belül önálló szekcióként működő VKE Diana Vadászhölgy Klub tevékenységét ismerték el. A 2003-ban megalakult klub érdemei közé sorolták a vadászati hagyományok ápolását, a fiatalok nevelését és tanítását, és azt a hozzáállást, amellyel kiállítások, konferenciák, trófeaszemlék színvonalas megrendezését segítik. A díjat Lakatos Ferenc és Pálinkás Róbert adták át Bán Beatrix elnöknek és Polster Gabriella elnökhelyettesnek, a Festeticsek szellemiségének megőrzésében végzett munkájuk elismeréseként.

Hidvégi Béla (jobbról a 3.) a Conklin-díjjal családja körében

A 2001-ben elhunyt James E. Conklin kiváló vadász és természetvédő emlékére alapított díjat évente csak egy vadásznak adják oda a világon, annak, aki a díj névadójához méltóan a legszigorúbb etikai normák szerint vadászik és támogatja a vadvédelmet. 2021-ben a Conklin Díj Alapítványa Hidvégi Bélának ítélte oda az elismerést, amit Rex Baker Watheby Conklin- és Pantheon-díjas világvadász, Pálinkás Róbert és Tóth Csaba PhD adott át.

Hidvégi Béla, világhírű vadász, a keszthelyi Vadászati Múzeum alapítója a Pantheon díj elnyerése után a világ egyik legnehezebben megszerezhető vadászati díját is kiérdemelte. Ennek egyik feltétele, hogy a jelöltnek a legnehezebb terepeken és a legszélsőségesebb körülmények között kell megszereznie az áhított trófeát, ezért az avatásra váró ifjú vadászokat a kitartásra buzdította. Széchenyi Zsigmond világvadászt idézte, aki az „uborkafáról” azt mondta: még az alján vagyok, de próbálkozok a tetejére jutni. Mint fogalmazott, különleges nap ez számára, amit mindenkinek hálásan köszön.

A folytatásban Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke szervezetük megalakulásának 30. évfordulója alkalmából adott át elismeréséket az arra érdemeseknek. A Hubertus Kereszt arany fokozatú kitüntetését Juhász Lenke, a Vérteserdő Zrt. közjóléti és vadgazdálkodási osztályvezetője, Takács János és Takácsné Varga Julianna, a VKE felügyelő-bizottságának tagjai. A Hubertus Kereszt gyémánt fokozatú kitüntetését Török Henrik, a Magyar Vadászok Országos Szövetsége egykori vadgazdálkodási vezetője vehette át. Az Aranyfácán Toll irodalmi nagydíjat Varga Csaba, a Nimród vadászújság munkatársa, az Aranyecset Toll művészeti nagydíjat Schneider János fafaragó kapta. Az Aranytúzok Életműdíjat dr. Székely Lászlónak, az Országos Magyar Vadászkamara alelnökének ítélték oda.

Bán Beatrix elnököt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szervezésében végzett munkája elismerésül külön köszöntötték Gyulai Gergely, a Szecessziós Iparművészeti Műhely ötvösművésze által készített és felajánlott díszkitűzővel. Dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke Vadászkamara Aranyérme kitüntetést adott át Lázár Attilának, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézőjének.

A kitüntetések átadása után az új vadászok fogadalomtételére és avatására került sor. A vadásszá avatás szertartását prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem emeritus rektora végezte.

Az ünnepség zárásaként dr. Nádor László mutatta be a Zala megyei vadászkamara gondozásában megjelentetett Vadászati Almanach Zala megye 2001–2020 című kiadványt. Felidézte, hogy 2000-ben Baranya megye példáját követve másodikként adták ki Zala megye millenniumi almanachját az országban. Már akkor a folytatásban gondolkodtak, egy újabb kötet elkészítésében, melynek az év elején a közelgő „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás adott lendületet. A szerkesztőbizottság ugyanazt a célt határozta meg, vagyis „mutassuk be Zala megye vadgazdálkodását, vadjainkat, emlékhelyeinket, történeteinket és azokat a statisztikákat, amelyek igazolják gímszarvas-állományunk elsőségét az országban, amire méltán lehet büszke a zalai vadásztársadalom”. Kiemelte, hogy a zalai vadgazdálkodás elmúlt húsz évét részletesen bemutató kiadvány méltó folytatása a millenniumi kötetnek, amely kellő útravalót ad a ma fogadalmat tett ifjú vadászoknak is. Végül köszönetét fejezte ki az igényes kivitelű közel 300 oldalas, színes, fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány elkészítéséért valamennyi közreműködőnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK