2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új diagnosztikai eszközök az Ispitától

2017. április 26. szerda, 17:04
Szerző és fotó: Antal Lívia
Betegágy melletti szívultrahang készüléket kapott a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház koronária őrzője, míg az urológiai osztály flexibilis hólyagtükröző endoszkópot az Ispita Alapítványtól.

A szervezetet 1991-ben azzal a céllal hozták létre, hogy a kórház gyógyító munkáját a szakdolgozók továbbképzésével és az eszközállomány fejlesztésével segítse, mondta el Eichinger Attila, az Ispita Alapítvány kuratóriumának elnöke az átadáson. Az előbbi célra közel 5 millió forintot, míg az utóbbira 21 millió forintot tudtak fordítani az adományozók jóvoltából az elmúlt évben. Mint mondta, örömükre szolgál, hogy most két újabb eszközt adhatnak át, a kardiológiai osztálynak egy 3,.8 millió forintos ultrahangkészüléket, míg az urológiai osztálynak egy 5,9 millió forintért vásárolt flexibilis cisztoszkópot.

Dr. Lupkovics Géza, a kardiológiai osztály vezető főorvosa elmondta, a korábbi, tönkrement készülék helyett kaptak most egy új szívultrahangot, ami a nem szállítható, kritikus állapotú, szívinfarktuson átesett betegek vizsgálatára alkalmas a betegágy mellett a koronária őrzőben.

Támogatást remélnek a fizioterápiás medence felújításához is

Dr. Béli László, az urológiai osztály vezető főorvosa azt mondta, nagyon sokat vártak erre a flexibilis hólyagtükröző endoszkópra, ami nem új, hanem sokkal kíméletesebb vizsgálati módszert jelent. A férfiak húgycsöve sokkal hosszabb és kanyargósabb a nőkénél, vizsgálata az eddig használatos merev eszközzel meglehetősen kellemetlen volt a betegek számára, magyarázta. Az új eszköz alkalmas hólyagdaganatok felderítésére, kiújulásuk vizsgálatára is, mert visszafele is tud tekinteni. A készülék bővíthető, amire szükségük lesz. A gyomor-béltraktus vizsgálatánál ugyanis elég az endoszkóp fertőtlenítése, a hólyagtükrözés azonban sterilizált eszközt igényel. A bővítés azért is fontos, mert az urológiai osztályon évente közel 700 hólyagtükrözést végeznek el.

A két osztályvezető főorvos mellett dr. Halász Gabriella főigazgató is megköszönte az eszközvásárlást az Ispita Alapítványnak. Mint mondta, ezen új készülékek is egy-egy diagnosztikai módszer tökélesítését segítik, ami az eddig beszerzett minden egyes eszközzel együtt a betegek javát szolgálja. Méltatta az Ispita Alapítvány az egész kórházra kiterjedő támogató tevékenységét, mely által olyan eszközök birtokába juthatnak, amiket saját vagy pályázati forrásból nem tudnának beszerezni.

Az ilyen fejlesztések sorába tartozik a fizioterápiás osztály medencéjének építészeti és gépészeti cseréje, melynek költsége jelentősen meghaladja az Ispita Alapítvány lehetőségeit – fűzte hozzá az elhangzottakhoz Eichinger Attila. A pénzgyűjtést már elindították, továbbá kérnek minden civil szervezetet és vállalkozót, hogy segítsenek a kész tervekkel rendelkező beruházás megvalósításában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK