2020.11.29., vasárnap - TaksonyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új járványügyi döntések

2020. november 16. hétfő, 18:22
Közlemény
Zala megyében március óta mostanáig 3611 személy fertőződött meg. Tavasz óta a mai napig összesen 67-en haltak meg a vírus következtében megyében, közülük 29 volt zalaegerszegi lakos. A gyógyultak száma 554 fő, az aktív fertőzöttek száma 2990 fő. A 2990 aktív Zala megyei fertőzött közül 1178 fő zalaegerszegi, 1812 fő más települések lakója. Jelenleg tehát Zalaegerszegen összesen 1178 igazolt fertőzött van a helyi lakosok között, 53 zalaegerszegi polgártársunk van kórházban, 1125-en otthon gyógyulnak.

Ingyen utazhatnak a helyi járatokon az egészségügyi dolgozók

A hatósági házi karanténban lévő zalaegerszegi személyek száma (családtagok, kontaktok, stb.) a mai napon összesen 247 fő. Bölcsődébe 153, óvodába 824 gyermeket vittek. Az újraindult szociális étkeztetést ingyenesen elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 287 fő vette igénybe. Az újraindult "Segít a város" időseket támogató programba eddig 3 fő kapcsolódott be - adta hírül legfrissebb Facebook-bejegyzésében Balaicz Zoltán.

A polgármester új járványügyi intézkedéseit az alábbiakban közöljük:

- November 11-től ingyenesen utazhatnak a helyi tömegközlekedési eszközökön az egészségügyi dolgozók. A mai napon arról egyeztettem az állami tulajdonú Volánbusz Zrt-vel, hogy a tavaszi első hullámhoz hasonlóan az egészségügyi dolgozók mellett holnaptól a zalaegerszegi szociális intézmények dolgozói is ingyenesen utazhassanak a zalaegerszegi helyi járatokon.
- Szintén a mai napon azzal a javaslattal is éltem, hogy 50 százalékos mértékben mentesüljenek a helységbérleti díj megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyek önkormányzati tulajdont bérelnek és továbbra is tudnak üzemelni (pl. étel kiszállítást végző éttermek), valamint 95 százalékos mértékben mentesüljenek a helységbérleti díj megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyek önkormányzati tulajdont bérelnek és a szigorítások miatt nem tudnak üzemelni.
- Az elvitelre, házhozszállításra kért ételek áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent, ez számos zalaegerszegi éttermet, vendéglőt érint, melyek nagy része át is állt már a kiszállításra.
- A veszélyhelyzet megszűnését (a parlament döntése alapján február 8.) követően 60 napig érvényesek lesznek a veszélyhelyzet alatt lejáró hivatalos okmányok: a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóságok által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a tavaszi veszélyhelyzet miatt meghosszabbított érvényességű okmányokat is – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. A veszélyhelyzet jelen állás február 8-áig tart.
- Ingyenes lesz az internet a digitális oktatásban részt vevő tanároknak és diákoknak. A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel. Zalaegerszegen digitális oktatásra állt át az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gimnáziumi része 9. évfolyamtól, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 9. évfolyamtól, a Zrínyi Miklós Gimnázium 9. évfolyamtól, a Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. évfolyamtól, valamint a Csány László Technikum, a Ganz Ábrahám Technikum, a Munkácsy Mihály Technikum, a Deák Ferenc Technikum, a Széchenyi István Technikum és a Báthory István Technikum.
- A járvány első hullámában összesen 4 ózongenerátort szerzett be, illetve kapott adományként az önkormányzat. Ezekkel egyrészt elkezdtük a Városháza folyamatos légfertőtlenítését, másrészt elrendeltem, hogy folyamatosan járjanak körbe az önkormányzati intézményekben, ahol ugyancsak folyamatosan használják őket.
- Áttekintettük a járványvédelmi eszközeink listáját, jelenleg a következő, önkormányzati tulajdonban lévő eszközökkel rendelkezünk (ezekből juttatunk az intézményeinknek, illetve szükség esetén adományt a megyei állami kórháznak): 3100 db sebészi maszk, 3000 db textil maszk, 74 db FFP2 maszk, 300 db M-es gumikesztyű, 600 db L-es gumikesztyű, 38 db arcvédő pajzs összeszerelve, 23 db arcvédő pajzs nincs összeszerelve, 4 db ózongenerátor, 5 db lázmérő, 38 liter kézfertőtlenítő folyadék, 10 db pumpás gél kézfertőtlenítő.
- Újra megnyitottuk a járványügyi önkormányzati adományszámlát, minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000
- Egyeztetést kezdeményeztem az önkormányzati intézményekkel arról, hogy a következő hetekben milyen járványvédelmi segítő munkában tudnának részt venni a dolgozóink (pl. textil maszkok varrása, plexi arcvédő pajzsok összeszerelése, időseket támogató program koordinációja, stb.).
- Arra kértem a Zalaegerszegi Televíziót és Rádiót, hogy rögzítsék a helyi kulturális intézményeink egy-egy korábbi előadását (színház, bábszínház, hangverseny, stb.), amit leadhatnak a televízióban, a rádióban és az internetre is felkerülhetnek. Ugyancsak kértem a római katolikus, református és evangélikus Szentmisék/Istentiszteletek rögzítését és adását is.
- Újraindul a „Segít a város” időseket támogató program. Mivel a járvány elsősorban az időseket veszélyezteti, ezért a legfontosabb feladatunk a megbetegedésnek legjobban kitett korosztályok védelme, segítése, ellátása.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK