2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új orvos generáció a kórházban

2022. november 03. csütörtök, 15:57
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala Megyei Szent Rafael Kórházba egy év alatt 25 fiatal orvos érkezett, akik rezidensként 14 szakterületen kapcsolódtak be a gyógyító munkába. A korábbi évek hagyományait követve sajtónyilvános rendezvényen köszöntötte őket a kórház vezetése.

25 rezidens érkezett és vállalt munkát

A hagyományok összehasonlításra is lehetőséget adnak, hiszen korábban nem érte el a 10 főt az egy év alatt belépő orvosok száma. Most viszont tavaly november óta 25 fiatal rezidens orvos vállalt munkát az intézményben, így elmondható, nem csak lesz, de van is új orvos generációja Zala Megyei Szent Rafael Kórháznak, hangsúlyozta dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD főigazgató. Mint mondta, sokszínű a csapat. Van, aki a diploma megszerzése után érkezett, van aki, más kórházból igazolt át és van, aki rövid kitérő után tért vissza. A földrajzi hely szerint is változatos a társaság, hiszen a rezidensek között köszönhetik az ország legmesszebb pontjáról érkezőket, a külhoni magyarokat, akik kint szereztek diplomát, illetve a külföldi állampolgárokat, akik hazánkban végezték el az orvosi egyetemet.

A főigazgató kiemelte, hogy 14 szakterületen kapcsolódtak be a gyógyításba, amelyek közül több hiányszakmának számított eddig az utánpótlás biztosítása tekintetében. Kitért a szakorvosképzés átalakítására. A nemrég megjelent új miniszteri rendelet értelmében vezető rezidens rendszert hoznak létre, ami a jobb kommunikációt segíti a szakmai grémiummal, továbbá kompetenciaszinteket határoznak meg a rezidensek számára, amellyel teljesítményük jobban mérhető lesz a rájuk bízandó beavatkozások önálló, illetve felügyelet melletti elvégzése tekintetében is.

A rezidensekhez intézve szavait a kórház főigazgatója azt mondta, még az út elején álltok, de nyilván az a cél, hogy jó szakorvossá váljatok. Olyanná, aki tisztában van saját és szakmai lehetőségeivel, illetve korlátaival, és aki a legjobb tudása szerint megtesz mindent a beteg érdekében.

Dr. Lupkovics Géza PhD orvosigazgató azt hangsúlyozta, hogy a megyei kórházban korábban is arra törekedtek, hogy a belépő fiatal orvosok maradéktalanul el tudják sajátítani a szakmát. Mint mondta, nekik, idősödő orvosoknak az a legfőbb dolguk, hogy átadjanak minden olyan információt és technikai tudást, amellyel a fiatal orvos generáció tagjai választott szakterületük csúcsára juthatnak.

Dr. Kiss Ferenc, a Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke is köszöntötte a Zala Megyei Szent Rafael Kórház 25 rezidensét, akik ez alkalomból emléklapot vehettek át. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK