2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újabb földrengés

2020. december 29. kedd, 13:18
ZalaMédia
Címkék: Földrengés
Újabb, 6,4-es erősségű földrengés volt Horvátországban. December 29-én, 20 perccel 12 óra után Zágráb közelében, Petrinja városban volt a földmozgás epicentruma. A rengést egész Horvátországban, sőt Magyarországon is érezni lehetett. Zala megyéből és Zalaegerszegről is számos bejelentés érkezett. Megmozdultak a csillárok, rezegtek a berendezési tárgyak, de volt ahol a karácsonyfáról a díszek is leestek.

Münchentól Rómáig lehetett érezni

Forrás: Internet/Google

A jelenlegi információk szerint Magyarországon nem történt komolyabb kár (egyedül Barany megyéből jelentettek kisebb károkat), viszont az epicentrumban lévő horvát városban, és annak környezetében súlyos a helyzet. Több épület összedőlt, a gépjárművekre törmelékek zúdultak. Az áram- és a telefonszolgáltatás is akadozik. A helyzetet súlyosbítja, hogy már egy nappal korábban, december 28-án is földrengés volt a térségben; ráadásul egy napon belül kettő is.

A Telex internetes portál úgy tudja, hogy az Amerikai Szeizmológiai Intézet szerint a horvátországi földrengést Münchentól Rómáig lehetett érezni. A 6,4-es magnitúdójúra mért földrengés valószínűleg a valaha mért legerősebb rengés volt Horvátországban, de az utóbbi 50 évben biztosan.

A mai földmozgást Magyarország szinte teljes területén, de különösen a dunántúli megyékben lehetett érezni. Az eseményre Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is reagált Facebook oldalán. Mint írja: a földrengés mintegy fél percen át tartott. Városunkban emberi sérülés nem történt, és anyagi kárt sem regisztráltak. A magasabb épületekben poharak koccantak össze, képek estek le a falakról. "Reméljük, hogy a márciusi földmozgáshoz hasonlóan, most is csak egy kisebb esemény tanúi voltunk, bár mindez jól illeszkedik a 2020-as év eddigi szomorú történéseihez" - fogalmazott.

 

 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK