2024.05.23., csütörtök - DezsőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újévi fogadás Keszthelyen

2019. január 06. vasárnap, 18:38
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
Hagyományos újévi fogadását tartotta Keszthely Város Önkormányzata a Balaton Színház Simándy-termében, ahova a város, a térség és a megye kulturális, politikai, vallási, közigazgatási és civil életének vezető képviselőit is meghívták.

Ünnepi beszédében Ruzsics Ferenc polgármester immár tizenharmadik alkalommal köszöntötte azon vendégeket, akik ismét segítették jobbá, szebbé, élhetőbbé tenni Keszthelyt. Bejelentette, hogy a tavalyelőtti esztendő a felkészülés, a tavalyi év az alapozás időszaka volt. A város iparűzési adóbevétele 17 százalékkal nőtt, de az IFA is hat százalékkal túlhaladta a realista óvatossággal tervezett mértéket.

Fejlődik a város, sok újdonság várható idén

Ruzsics Ferenc mondott beszédet

Keszthely az önkormányzat intézményeinek takarékos és mértéktartó gazdálkodásának köszönhetően mintegy 200 millió forint pozitív eredménnyel zárta az évet és az idei városi büdzsé összerakását is az álmok és a vágyak bölcs és belátó szövögetésével szeretnék elvégezni. A város vezetője számvetésében részletesen ismertette a családok és közösségek, a gazdaság, az infrastruktúra, a minőségi turizmus, a kultúra és rendezvény, a sportélet önerős, illetve pályázatokból megvalósított fejlesztéseit. Saját erőből készült el: a Magyar utca újraaszfaltozása, a Vaszary utcai óvodai előtti parkoló és járda és az Ady utca kétszáz méteres szakaszán kialakított parkoló. Jelezte: nincs késésben az egymilliárd forint uniós támogatást nyert „Keszthely zöld város” nagyszabású területfejlesztő projekt és megfelelő ütemben halad a Reischl-féle sörfőzde és sörkert megújítása is. Megoldják a kertváros csapadékvíz elvezetésének problémáját és ingyenes B+R parkoló épül a Pál és a Georgikon utcák kereszteződése mellett. A városi strandon létesített vízisport-megállóhely mintájára hamarosan a Libás strandon is készül egy stég és tárolóépület, de vízi játszópark létesítését is tervezik. Hamarosan egy kézilabda pályát avatnak a VSZK udvarán és készül egy szintetikus gumiburkolatú rekortánpálya is a Csány-Szendrey iskola udvarán. A város kilenc helyszínén tervezik játszóterek és közösségi terek megújítását. Napelemes rendszer kiépítése van tervben: a zeneiskola, a Vörösmarty utcai óvoda, a két GESZ-konyha, a Fodor utcai hőközpont, valamint a tanuszoda tetejére.

A polgármester jelezte: „- 2019. április 2-án, I. Festetics György halálának 200 éves évfordulója napján, a gróf földi maradványait a város méltó körülmények között a Fő téri Plébániatemplomból áthelyezi a megszépült Mauzóleum épületébe. Bízom benne, hogy az újratemetési eseményre, és a dr. Márfi Gyula Érsek atya által celebrálandó szertartásra - melyen a Festetics család ma élő tagjai mellett, több közjogi és egyházi méltóság jelenlétére is számítunk – elfogadja majd meghívásunkat Magyarország Miniszterelnöke is.” Támogatással és korrekt együttműködéssel kell dolgozni a sikeres, anyagi és szellemi értelemben gazdag, jól működő, élhető, biztos jövőt nyújtó városért, melyben elégedett polgárok laknak – húzta alá. A kétszeres választással terhelt kampányévben tisztességes és érdemi vitákra, tiszta és egyenes beszédre számítva, a gyűlölködés, a mocskolódás és a személyeskedés, a demagóg vádaskodások, a valótlan állítások mellőzésére buzdította a politikai erők képviselőit, majd eredményes új évet kívánt mindenkinek.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott képviseletében dr. Meszéna Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai tanácsadója mondott köszöntőt. A kormány céljainak és intézkedéseinek vázolása után a szónok utalt hazánk leglátogatottabb kastélyának már lezajlott 2,5 milliárdos fejlesztésére, a Keszthely-Gyenesdiás kerékpárút avatására, a strandmodernizációra, és a közintézményi, energiahatékonyságot növelő projektek kivitelezésére. Idén, a Zöld város projekt keretében megújul a történelmi városmag, de folytatódnak a strandfejlesztések is, hogy tovább fejlődjék a város turizmusa.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében szólt a Festetics-örökséget érintő, s városban tervezett figyelemre méltó fejlesztésekről. Elmondta, hogy a pénzügyi források már megvannak Európa legnagyobb, látványos kastélyparkjának megvalósítására és elindulhat a vadászati múzeum bővítése is, de rendbe hozzák a Fenyves allét és megtörténik a fenékpusztai kis-kastély épületének turisztikai célú átalakítása is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK