2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újévi fogadás Pacsán

2019. január 14. hétfő, 18:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
Pacsán ötödik alkalommal tartottak újévi fogadást január 10-én, melyen a térség polgármesterei mellett országos, megyei, járási és helyi szervezetek vezetőit is vendégül látták. A közép-zalai település 2009-ben kapott városi rangot, így idén várossá válásának tizedik évfordulóját ünnepelheti. A jubileumi év nagyszabású beruházás megkezdését hozza magával: korszerűsítik a vízműtelepet a megye legfiatalabb városában.

Kelemen Tamás polgármester (1. kép) köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy újév nem feltétlen jelent új célokat, mert ha a korábbi években helyesen tűzték ki célokat, akkor azok már részben megvalósultak, vagy folyamatban vannak. Nem szükséges az újratervezés, sokkal inkább a meglévőket kell bővíteni, színesíteni, azaz a megkezdett utat kell folytatni a lehetőségek állandó keresésével. Természetesen a város adottságaival is tisztában kell lenni, hogy azokat kihasználva további fejlesztéseket lehessen véghezvinni. Pacsát földrajzi fekvésénél fogva csak néhány kilométer választja el nagyvárosoktól, a Balatontól, a határtól. Vannak bőtermő, számtalan aranyminősítést szerző szőlőhegyei, jó minőségű földjei, vadban gazdag erdői, 2018-ban országos ismertséget szerzett 350 éves hársfája, horgásztava, szabadvizű strandja, de vannak hagyományai és dolgos, tenni akaró lakói is, emelte ki a polgármester.

Megújítják az ivóvízműtelepet és helytörténeti múzeumot hoznak létre idén

Pacsán az elmúlt évet is fejlesztések, rendezvények, közösségi összefogások jellemezték. A népességmegtartás érdekében építési telkeket alakítottak ki, ahol már építkezik egy többgyermekes család. Ők azért költöznek ide, mert a város olyan színvonalú bölcsődével, óvodával és iskolával is rendelkezik, ami vonzó számukra. Az elmúlt évben az iskola már huszadik alkalommal adott otthont a megyei szintű Advent fényei művészeti vetélkedőnek, és harmadik alkalommal a megye egyik legnagyobb téli szabadtéri sportrendezvényének, a Pacsai Mikulás futásnak. 2016 óta testvértelepülésük a szlovákiai Kisudvarnok. Ezt a kapcsolatot ünnepélyesen is megerősítették a 2018. évi városnapon. Különleges és lélekemelő rendezvényre is sor került a nyár folyamán, újabb pacsai származású pap mutatta be első szentmiséjét. A közösségi összefogás erejének szép példája a temetői lélekharang felállítása, amit dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szeptember 21-én szentelt fel. Adományoknak, önkormányzati és vállalkozói segítségnek köszönhetően létesült.

Pácsonyi Imre, Bokor Ferencné alpolgármester, Schmidt Jenő, Manninger Jenő, dr. Benedek Karolina jegyző és Kelemen Tamás

Milyen feladatokat hoz a 2019-es esztendő? A város és környék színvonalas egészségügyi ellátása érdekében folytatóik az egészségügyi centrum nagymértékű belső felújítása. 2018 decemberében megvásároltak egy közel 100 négyzetméteres ingatlant a Szent István téren, melyben helytörténeti kiállítást rendeznek be felújítását követően. A közbeszerzési eljárás lezárult, a pacsai ivóvízműtelep a KEHOP program által támogatott teljes rekonstrukcióját Szabadics Zrt. végezheti el. A munkát tavasszal kezdik meg. 2019 márciusától a Zalakarosi Fürdővel kötött megállapodásnak köszönhetően, a pacsai lakosok 10 százalék kedvezményben részesülnek a belépőjegy árából. Gyenesdiással már 3 éve van ilyen szerződésük az ottani strandokra.

Pacsán a helyi vállalkozások is megtalálják számításaikat. Igazolja ezt az, hogy az önkormányzat 2017 évi iparűzési adóbevétele is rekordot döntött, ami 2018-ban tovább emelkedett 10 százalékkal, osztotta meg a friss információkat a polgármester, kifejezve köszönetét a város fejlődését segítőknek.

Milyen lehetőségek nyílnak meg idén a kistelepülések előtt, ahol a magyar lakosság csaknem egyharmada él? Erre Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke válaszolt. A kistelepülések megtartóereje zálogának nevezte a helyi vállalkozások által befizetett iparűzési adót, a pályázatok kihasználását valamint az összefogást egymással. Szólt az ötezernél kisebb lélekszámú településekre vonatkozó Magyar falu program jelentőségéről, melyben például a falusi közszolgáltatások minőségének javítására 75 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázati kiírások februárban jelennek meg, az önkormányzatok többek között bölcsődék, óvodák és orvosi rendelők létesítésre, felújítására pályázhatnak.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő méltatta Pacsa elmúlt évekbeli fejlődését, kiemelve azt, hogy az épülő M76-os gyorsforgalmi út a közép-zalai város számára is biztosítani fogja a hazai főúthálózat, illetve a nemzetközi úthálózat elérését. Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke az egymásra figyelésre és a tisztelet megadására felhívva a figyelmet kívánt a boldog és sikeres új esztendőt a pacsai lakosoknak. pohárköszöntőjében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK