2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Útfelújítás Nemesnépen

2021. január 25. hétfő, 14:14
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Nemesnép két külön pontján mintegy fél kilométernyi, nagy forgalmú, sokak által használt utak burkolatát újítottunk fel még az elmúlt év decemberben, egy tavalyelőtt elnyert 11,2 milliós belügyminisztériumi pályázat forrásából és 3,7 milliós önerőből. A Kossuth utca egyik leágazó makadámos etapjának, továbbá az Arany János utca egy szakaszának közös, januári avatóünnepségén, feladatellátásunkat dicsérve Vigh László országgyűlési képviselő is felszólalt. A megvalósítás elhúzódásának hátterében tervátütemezés, illetve az engedélyezési eljárások módosítása húzódott meg – összegezte Nagy István, a település társadalmi megbízatású polgármestere, aki a falu további fejlesztésről mesélt.

– A 2109-es önkormányzati választáson új felállású, más értékvilágot és más fejlesztési irányvonalakat fontosnak tartó, a közösség lelkes tagjaira aktívabban számító képviselő-testület kezdte meg munkáját. Október végén egy barátkozós, gesztenyesütéses, félszáz embert megmozgató, kötetlen batyus bálon ismertettük a terveket. Decemberben egy tradicionális, fehér asztalok melletti karácsonyi műsorral és ételekkel-italokkal vendégeltük meg a falu mintegy 130 lakóját. A szilveszteri bál is jó hangulatban telt. 2020 januárjában, harminc személy bevonásával, tanúsítványt adó, két, táblagép-használó tanfolyamot is szerveztünk. A hordozható számítógépet később, ajándékként mindenki megtarthatta. Március elején, negyedszáz hölgy részvételével még meg tudtuk tartani a hagyományteremtő nőnapi programunkat. Március közepén több mint harmincan az önkéntes szemétszedésben serénykedtünk. Az árkok partjáról és a község határából 46 zsáknyi hulladékot gyűjtöttünk, majd a résztvevőket pörkölttel vendégeltük meg.

A pandémiás helyzet a legtöbb rendezvényünk szervezését keresztülhúzta, de a pályázati munka nem állt le. Egy nyertes pályázat módosításával októberben beszereztünk egy többfunkciós, fűthető kabinos, 35 lóerős traktort. Szállítóláda, mulcsozó adapter, sószóró és hótoló lap is segíti már a közterület rendjének fenntartását. Hatékonyan működtetjük a falugondnoki szolgálatot az idősek segítésére is. Már nemcsak az étkezés kiszállítás, a gyógyszer kiváltás, az orvosi rendelő felkeresés, de a bevásárlás és az egyéb ügyintézés is megoldott lett. Augusztus végén a falunap helyett egy „távolságtartó” főzőnapot szerveztünk. Az évtizedekig zárva tartó klubhelyiséget tavaly karácsonyra modernizáltuk, és újragondoltuk a könyvtár működését. Önerőből volt: buszmegálló felújítás, faültetés, a köztemető melletti közút megvilágításának kiépítése, a műemlék harangláb kivilágítása, az adventi közterületi dekoráció elkészítése.

Karácsonyra minden család kapott egy ajándékcsomagot, pénzbeli juttatással, gyümölccsel, szaloncukorral. A Vöröskeresztes szervezetünk a járvány mindkét hullámában osztott csomagokat a szűkölködő családoknak. A sikeres szociális tűzifa pályázat révén több rászorulót tudtunk tüzelőhöz juttatni. A digitális oktatás lehetőségeinek kiszélesítéséért, a Zalai Falvakért Egyesülettel közös projektünkben, még karácsony előtt, nyolc darab használt, de működőképes számítógép érkezett a faluba, monitorral, nyomtatóval, egérrel, billentyűzettel. Rengeteg további tervvel, ötlettel, elképzeléssel rendelkezünk a falukép további megújítására.
Nemes Norbert

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK