2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Város napja: idén is fesztivál nélkül ünneplünk

2021. május 13. csütörtök, 19:14
Szerző: -pet-; Fotó: pP
136 évvel ezelőtt, 1885. május 13-án lett rendezett tanácsú város Zalaegerszeg, így ez a nap már hosszú évek óta a város napja. A hagyományok szerint ünnepi közgyűléssel, kulturális eseményekkel és fesztivállal emlékezünk meg e jeles alkalomról, ám a koronavírus miatt immár másodszor maradnak el az ilyenkor szokásos események.

600 éve említették Egerszeget először mezővárosként

Ahogy tavaly, úgy idén is csak arra volt lehetőség, hogy a polgármester koszorút helyezzen el elődje, Kovács Károly emlékművénél, a róla elnevezett belvárosi téren. Balaicz Zoltán a koszorúzást követő sajtótájékoztatón elmondta: Zalaegerszeg első polgármestere 1885-től 1895-ig Kovács Károly volt, a városvezetés ezért minden esztendőben megemlékezik róla. Az első polgármester beiktatását megelőző időszakban (sőt mondhatni évszázadokban) még úgynevezett városbírók alakították a települések történetét.

Idén egy 600 éves évfordulóra emlékezünk, hiszen Zalaegerszeg egy 1421-es oklevélben szerepel először mezővárosként (oppidumként), ami a középkorban már egyfajta önkormányzatiságot is jelentett. Ebből a korszakból az első ismert városbíró nevét is tudjuk: Mihály deáknak hívták (Michael litteratus iudex). Neve arra utal, hogy írástudó volt, ami ritkaságnak számított akkoriban egy vidéki mezővárosban – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette: az idei 600. évforduló alkalmából Farkas Ferenc készít egy szobrot Mihály deákról, ami az egykori végvár területén, vagyis a Göcseji Múzeum szomszédságában kerül felállításra. Az alkotás elkészítéséhez Bilkei Irén történész-levéltáros nyújt segítséget a szobrászművésznek. Az új köztéri mű avatására várhatóan ősszel kerül sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK