2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Védett természeti érték a zalaegerszegi Deák tér és a csácsi arborétum

2024. május 16. csütörtök, 18:25
Szerző: V.Zs., Fotó: pP
A zalaegerszegi közgyűlést követő szokásos sajtótájékoztatóján Zalaegerszeg polgármestere a legfontosabb döntésekre hívta fel a figyelmet. Az önkormányzat megalkotta a helyi jelentőségű védett természeti értékekről szóló rendeletet, amely 18 helyszínt érint a városban.

Jó a város közbiztonsági helyzete

Balicz Zoltán elmondta, a központi törvényi szabályozásnak megfelelően alkotta meg az önkormányzat a helyi jelentőségű védett természeti értékekről szóló rendeletet. Szerepel a listán többek között, a csácsi arborétum, a Deák tér, a város platánfa-sorai (több utcában), a szenterzsébethegyi szelídgesztenyefa, a botfai vadgesztenyesor, az Azáleás-völgy, a Parkerdő, a Pálosfai-patak völgye, valamint a bozsoki domb. 

Emellett elfogadta a testület a 2023-as év költségvetésének zárszámadását. A gazdaság fejlődésének legjobb fokmérője a helyi iparűzési adóbevétel alakulása. Az elmúlt évben 7,5 milliárd forint folyt be, ami az önkormányzat történetében rekord összegnek számít. A város gazdálkodása stabil, kiegyensúlyozott, és hitelt sem kellett felvennie a városnak – hangzott el.

Személyi kérdésekről is döntött a közgyűlés. A Keresztury VMK igazgatói posztjára újabb öt évre kinevezték a jelenlegi vezetőt, Flaisz Gergőt, a Belvárosi I-es számú Óvoda igazgatójának ismét Horváthné Ambrus Mariannát, míg a Landorhegyi Óvoda igazgatójává újra Kása Istvánnét választották. 

A 2024-es esztendő Keresztury Emlékév Zalaegerszegen. A jubileum részeként készíti el Béres János szobrászművész Keresztury Dezső domborművét, mely a VMK elé kerül majd. 

A polgármester beszámolt arról is, hogy mivel megérkeztek a szükséges EU-s források a TOP Plusz program indításához, ezért újabb két keretösszeg lehívásáról tárgyaltak. Döntöttek a kaszaházi közösségi tér kialakítására vonatkozó szakmai anyagról, másrészt beadták a szükséges dokumentációt a Zala Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat fejlesztésére. A TOP Plusz programban 8,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósíthat meg a város 2027-ig. Az idei évben 720millió forint értékű víziközmű felújítás valósul meg. 247 millió forint értékben az ivóvízágazatban, 473 millió forint értékben pedig a szennyvízágazatban.

A közgyűlés elfogadta a rendőrség beszámolóját a város tavalyi közbiztonsági és közlekedésbiztonsági helyzetéről. Örvendetes, hogy az elmúlt évben Zalaegerszegen sem személygépkocsi lopás, sem pedig személygépkocsi feltörés nem történt. Zalaegerszeg közbiztonsága stabil. Ugyanakkor az internetes csalások száma növekedett, míg 2018-ban 32, addig 2023-ban 88 ilyen eset történt. Nem csökkent az ittas vezetők száma sem, többen ülnek alkoholfogyasztás után autóban, mint tíz évvel ezelőtt.

A képviselőtestület elfogadta a 100 százalékos tulajdonban lévő önkormányzati cégek 2023-as évről szóló beszámolóit, valamint az idei évi üzleti terveiket. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK