2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Védetté nyilvánították a Saly család sírját

2024. április 19. péntek, 16:07
Szerző: Vadas Zsuzsa
A legutóbbi városi közgyűlés legfontosabb döntéseiről számolt be a már hagyományos ZEGINFO keretében Zalaegerszeg polgármestere. Balaicz Zoltán elmondta: döntöttek a 2024-es városi költségvetés első negyedéves módosításáról, a városi büdzsé 2,78 milliárd forinttal emelkedett állami támogatások és megemelt normatív hozzájárulások révén, így a főösszeg 51,3 milliárd forintra emelkedett.

ZEGINFO: indul a TOP- Plusz program, Gábor Miklós posztumusz díszpolgári címben részesül

Egyszerűsödött az Egerszeg Kártya kedvezményeit meghatározó rendelet, amely ezentúl csak százalékos arányokat állapít meg. (A legtöbb helyen a belépőjegyek árából a kedvezmény 20 százalék, de a termálfürdő esetében például 30 százalék.) A polgármester utalt arra, rendszeresen felvetődik a kérdés, miért csak az állandó lakcímmel rendelkező zalaegerszegiek igényelhetnek Egerszeg Kártyát. Mint fogalmazott, azért van állandó lakcímhez kötve, mert az önkormányzatok a központi, állami normatívát csak az állandó lakosok után kapják meg. Vagyis, ha például van egy személy, akinek van zalaegerszegi tartózkodási címe, itt él albérletben, itt veszi igénybe a szolgáltatásokat, az utána járó állami normatívát az a település kapja, ahol az állandó lakcíme van. 

Védetté nyilvánították, és fel is újítják a Saly fényképészcsalád sírját a Göcseji úti temetőben (Forrás: ZalaMédia archív/Pánczél Petra

Védetté nyilvánította és fel is újítja a város a Saly család sírhelyét a Göcseji úti temetőben – mondta Balaicz Zoltán és hozzátette: a Saly fényképészcsalád  neve fogalommá vált a város polgárai számára. Mivel leszármazottak nélkül hunytak el, nincs aki sírjukat megváltsa és gondozza. Civil kezdeményezés indult a Göcseji Múzeum támogatásával a sírhely védetté nyilvánítására, amivel a közgyűlés is egyetértett.

Többszöri pályáztatás után sikeres volt a II. számú vegyes fogászati körzet ellátására meghirdetett pályázat, így a praxist július 1-től dr. Vass Tamás László fogorvos veszi át. Ugyancsak sikeres volt a VII. számú házi gyermekorvosi körzet ellátására kiírt pályázat is, itt a praxist július 1-től dr. Kelen Kata gyermekgyógyász szakorvos veszi át. 

Gábor Miklós (Forrás: Wikipédia)

Nyílt pályázatot irt ki a közgyűlés az északi ipari parkban egy 7373 négyzetméteres iparterület értékesítésére, melynek induló bruttó vételára: 45 millió 980 ezer forint. Mivel megérkeztek a szükséges EU-s források a TOP Plusz program indításához, ezért újabb két keretösszeg lehívásáról döntött a képviselőtestület.

Beadták a szükséges szakmai anyagokat a négy évszakos, egész évben használható gyermekjátszóház építésére, amelyet a jégcsarnok mögötti üres helyen alakítanak ki. Másrészt a zalaegerszegi logisztikai központ fejlesztés második ütemének építésére adtak be támogatási kérelmet.

Kitüntető címek átadásáról is döntés született: ez alapján posztumusz díszpolgári címben részesül néhai Gábor Miklós Kossuth díjas színművész, a Halhatatlanok Társulásának örökös tagja. Pro Urbe díjat kap az idén 55 éves Széchenyi István Technikum, és a 60 éves József Attila Városi Könyvtár. 
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK