2024.02.20., kedd - Aladár, ÁlmosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Véradókat köszöntöttek Zalaegerszegen

2023. november 28. kedd, 06:53
ZalaMedia
November 27-én a magyar véradókat ünnepeljük. Zalaegerszegen a Magyar Vöröskereszt Zala Vármegyei Szervezetének szervezésében immár 22. alkalommal köszöntötték a többszörös véradókat, akiknek elismeréseket adtak át. Idén összesen 126 véradót hívtak meg az ünnepségre.

Évente 400 000 betegnek van szükságe vérre

Zala megyéből indult ez a hagyomány, hiszen 1987-ben a Magyar Vöröskereszt országos kongresszusán dr. Szabó Gyuláné, az akkori KÖGÁZ - kőolajipari vállalat zalaegerszegi finomítójának vöröskeresztes titkára javasolta, hogy a véradóknak is legyen ünnepe. Hivatalosan 1988-tól ünneplik hazánkban a véradók napját- emlékezett vissza Dr. Baracskai Józsefné, a szervezet megyei igazgatója.

A Palatinus étteremben szervezett ünnepségen Németh Ágnes, a Vöröskereszt vármegyei elnöke mondott köszöntőt, melyben saját véradó tapasztalatairól beszélt és megköszönte azoknak, akik véradásukkal segítették embertársaikat. 

Zala vármegyében közel 25 ezer véradót tartanak nyilván, és évente 11 500 véradó megjelenésével biztosítható a megfelelő mennyiségű vérkészítmény. Az országos adatok szerint évente 400 ezer betegnek van szüksége vérre, amelyhez naponta 1600-1800 véradó szükséges. Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő, ezeket akár három különböző beteg is megkaphatja, innen ered a szervezet szlogenje: Adj vért és ments meg három életet!

A rendezvényen részt vett Bali Zoltán alpolgármester, aki a város nevében megköszönte a véradók önzetlen segítségnyújtását.

Az ünnepségen az 50 vagy annál többször vért adókat köszöntötték. Hárman kiemelkednek a véradók közül, hiszen Fodor László 160, Dolgos Péter 180 és Windisch Ernő 199 alkalommal adott már vért.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK