2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Víztorony épült a Páterdombon

2023. október 12. csütörtök, 16:44
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A megfelelő vízminőség és víznyomás érdekében víztorony létesült a zalaegerszegi Páterdombon egy KEHOP-pályázatnak köszönhetően. A projekt részeként ívóvízvezeték, csapadékcsatorna és nyomásfokozó is létesült a Báthory-, Honvéd- és Szegfű utcák környezetében.

 Megszűnik a víznyomás-ingadozás a városrészben

A fejlesztés részleteiről sajtóbejárás keretében számolt be Balaicz Zoltán polgármester, Gecse Péter alpolgármester, a településrész önkormányzati képviselője, valamint Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója. Többek között elhangzott: a páterdombi városrész magasabb területein már évtizedek óta jelentkeztek nyomás- és vízminőségi problémák. Főleg az emeletes házak felsőbb szintjein lakók érzékeltek sokszor víznyomás-ingadozást. Emiatt több helyen egyedi nyomásfokozót építettek be az ott élők. A KEHOP-pályázatnak és az azt kiegészítő önkormányzati támogatásnak köszönhetően az elmúlt hónapokban megtörtént a városrészben a nyomásövezet kialakítása. 

Acélszerkezetű víztorony létesült

Mint ismert, az uniós projekt részeként 28 helyszínen kerül sor ivóvíz- és szennyvízfejlesztésre a városban. Az összeköltségekhez a KEHOP 70-, míg az önkormányzat 30 százalékos finanszírozással járul hozzá. Ennek a 28 helyszínnek az egyike a páterdombi beruházás – fogalmazott Balaicz Zoltán. A cél az, hogy egészséges víz, és megfelelő víznyomás legyen a településrészen. A mostani fejlesztés 248 millió forintból valósult meg: víztorony, valamint vízvezeték- és csapadékcsatorna is létesült.

Gecse Péter hozzátette: a KEHOP-pályázat előkészítését a Zalavíz Zrt. munkatársai végezték el, akiknek ezúton is köszönik a munkát. A víztorony megépült, ezenkívül földalatti nyomásfokozót helyeztek el három szivattyúval, egy 500 méteres szakaszon pedig ivóvízvezetéket is lefektettek. Továbbá négy helyen nyomásövezeti átkötés történt. A rendszer működése a következő hónapban indul el. Jelenleg a teljes pályás helyreállítási munkák zajlanak a Szegfű utcában és környékén.

Gecse Péter, Balaicz Zoltán és Arnhoffer András a sajtóbejáráson

A Zalavíz Zrt. részéről Arnhoffer András elmondta: reméli, hogy végleg rendeződik az évtizedek óta fennálló probléma a Páterdombon. Annál is inkább, mert a hibák folyamatos javítgatása elég költséges és időigényes volt. Bíznak benne, hogy stabil nyomás alakul ki az övezetben. A fejlesztés egyúttal a vízellátás biztonságát is jelenti. A víztornyot évente négy-öt alkalommal tisztítják majd.

Az acélszerkezetű torony a Báthory-iskola szomszédságában épült meg. A szakemberek szerint ezzel megszűnik mind a víznyomás-ingadozás, mind pedig a nyomásingadozásból eredő vízminőség-romlás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK