2021.12.01., szerda - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vonyarcvashegy értékőrzéssel

2021. május 28. péntek, 16:53
Szerző: Nemes Norbert
A Nyugat-Balaton aktív, sport- és családbarát üdülõfalujában már tavaly, a strand zárásakor elkezdõdött a felkészülés az idei fõidényre. Az nem érdem, hanem adomány, hogy Balaton-parti település lehetünk. Sok erõt és energiát fordítottunk a járványhelyzet mérséklésére, az elõírások betartására – összegzett Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármester, akit elöljáróban a strand fejlesztésérõl kérdeztük.

– A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati forrásainak és az önerőnk felhasználásával már ősszel elindult a több mint öthektáros területen elterülő strand modernizálásának újabb, élménygyarapító üteme. A Balaton TOP három strandja közé választott, kétezer négyzetméterrel bővített hely elnyerte a legsportosabb strand minősítését, jelezve a minőségi élménykínálat bőségét. A „vízi-sportok Mekkájában” űzhető: wake board, vízisi, vitorlázás, szörfözés. Mi, már nem több vendéget kívánunk, hanem a helyben élőket és az idelátogatókat szeretnénk még magasabb színvonalon kiszolgálni. A strand a jövőben már nem egy negyedévig hasznosított és működtetett fürdőhely lesz, hanem egy egész évben nyitva tartó, állandóan attrakciókat kínáló, többgenerációs találkozóhely, élménypont. Már elkészült a kisgyermekeseket kiszolgáló, melegvizes, teljesen komfortos, baba-mama szoba. Megújult, család- és mozgás-korlátozott-barát lett öt öltöző.

Modernre cseréltünk 40 régi hulladékgyűjtő edényt. Az új értékmegőrzők mellett új pihenőpadok és asztalok kerültek ki a játszóterek közelébe. Vadonatúj fejesugró stég is bevezet majd a tóba. Folyamatosan úgy zajlik a növénytelepítés, a faültetés, hogy egyre több évelő kerül az ágyásokba. Kihelyezünk két, az időt és a levegő hőmérsékletét jelző digitális órát is. Parkolási díjat továbbra sem szedünk. A balatoni halászat és az ezzel foglalkozók előtt tisztelegve, illetve a róluk szóló legendát éltetve, a történelmi múltat őrizve, önkormányzatunk egy halászati emlékparkot alakít ki a strandon. Itt kapott helyet a Süllő II. névre keresztelt, két kabinos, fél évszázados hajómatuzsálem, melyet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ajándékozott nekünk. A halászat múltját, a muzeális értékként védelembe vett és később felújítandó hajón szeretnénk szemléltetni, interaktív bemutatókon.

Szári Zsolt, miniszteri biztos, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere

Dombszigetünk csúcsán, a Szent Mihály-hegy tetején áll hazánk – sőt az tengerparttal nem rendelkező európai országok – egyetlen, műemléki védettségű, fogadalmi halászkápolnája, amely „zöld szívként” dobog. A helyi egyházközség 80 millió forint támogatást nyert a kápolna teljes megújítására. A munkálatok szezon után kezdődnek. A nemsokára már fűthetővé tett, új világítási és kamerarendszerrel felszerelt kápolna a házasságkötések és a keresztelők számában, Tihany után dobogós helyet foglal el. A domb aljánál önkormányzatunk több mint 8 ezer négyzetméter nagyságú területet vásárolt meg, ahol ősztől család– és kerékpárosbarát pihenő pontot alakítunk ki, családi mosdóval. A természetes élőhely megtartásával létesül itt erdei játszótér, tűzrakó hely, amfiteátrum, tanősvény, fa pihenőhely, kerékpár tároló, játékos ismeretterjesztő pont is.

– Milyen fejlesztésekre jutott erő és pályázati forrás?
– Idén már háromszor gyűjtöttünk illegálisan kihelyezett hulladékot közösségi összefogással. A bizalomra épülő közösség tagjaival tervben van az egynyári virágok közös ültetése, az iskola- és temetői kerítés lefestése. Pályázati források felhasználásával napirenden van a kamerarendszer bővítése. A gyermekorvosi szolgálati lakást már építjük dr. Világos Eszter fiatal szakorvos számára. Indítunk egy új bölcsődét is. Megoldást nyer az Iskola utca és Helikon utca csapadékvíz-elvezetési problémája. Háziorvosunk olyan orvosi eszközöket szerezhetett be, amik hozzájárulnak a gyógyító munka hatékonyságának növeléséhez.

Megkezdődött a 71-es főút melletti sávok növényesítése, buszmegállók, információs és eligazító táblák, térképek újulnak meg. Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a helyi civil szervezetekkel, egyesületekkel. A nyertes pályázataik révén a rendezvényeink egy része is változatosabb lesz. Május utolsó hétvégéjén a strandon tartjuk a szezonnyitó ünnepségünket és a gyereknapot is. Nyáron temérdek újra gondolt nagyrendezvény, fesztivál, színházi produkció, koncert és egyéb program keresi majd a családok kedvét. Az időpontokról a honlapon adunk tájékoztatást. Mi, vonyarciak, az online világban is építő, összetartó közösség szeretnénk maradni. A helyben lakók, a vendégek, a nyaralótulajdonosok informálására, az aktuális hírek közzétételére új kommunikációs csatornákat nyitottunk: az info.vonyarcvashegy oldalon; a www.vonyarcvashegy.hu honlapon is friss tájékoztatás érhető el. A helyi Hírmondóban is közzéteszünk minden hasznos információt, ami megkönnyíti a mindennapok rendjét. A kérések, javaslatok a polgármesteri hivatal előtti ötletládába is belehelyezhetők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK