2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Wittner Mária volt a POFOSZ vendége

2019. október 23. szerda, 19:07
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A POFOSZ Zala Megyei Szervezete, valamint az ’56-os Hagyományőrző Egyesület meghívására október 22-én Zalaegerszegre látogatott Wittner Mária politikus, 1956-os szabadságharcos.

A civil szervezetek tagjai az ÁVH egykori Mártírok úti székházában fogadták Wittner Máriát. A komor napokat látott hely most a kommunizmus áldozatainak börtön- és emlékmúzeuma, ezt tekintette meg egy tárlatvezetés során a politikus. Az esemény előtt az egyházi szervezetek helyi képviselői (Hodánics Péter református lelkész, Kovács József katolikus pap, Zsugyel Kornél evangélikus lelkész) az egykori ’56-os elítélt jelenlétében áldották meg a múzeumot.

Felejteni nem szabad!

A rendezvényen Kiss Bódog Zoltán, a PFOSZ zalai szervezetének elnöke mondott köszöntőt, felidézve a ház történetét. Mint mondta: az egykori ÁVH-székház egy emblematikus hely a városban, hiszen rengeteg zalai embert meghurcoltak, kínoztak itt. Olyanokat, akik valamilyen formában szembe mertek szállni a kommunista rendszerrel. Örömteli, hogy néhány éve a Göcseji Múzeum szakmai támogatása mellett emlékhelyként, börtönmúzeumként funkcionálhat a hely, hiszen fontos, hogy minél több fiatal ismerje meg a szomorú és igazságtalan múltat. A szervezet tagjai annak külön örülnek, hogy most a leghitelesebb ’56-os szabadságharcos is ellátogatott Zalaegerszegre, hogy megtekintse a kiállítást.

Wittner Mária – akit fegyveres szervezkedésben való részvételért és az államrend megdöntésére irányuló kísérletéért 1957-ben előbb halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, majd 1970-ben szabadlábra bocsátottak – beszédében kiemelte, hogy a fiatalok figyelmét fel kell hívni ’56 üzenetére. Felejteni ugyanis nem szabad, és beszélni kell – mégpedig bátran – az akkori eseményekről. Néhányan még vannak, akik átélték a megtorlás éveit, nekik ez kiemelt feladatuk. Mint ahogy az is, hogy tisztára mossák azok becsületét és nevét, akik halállal fizettek forradalmi tetteikért.

A rendezvény a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben folytatódott, ahol „Az ’56-os forradalom Wittner Mária szemével” című megemlékezésen vehettek részt az érdeklődők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK