2023.03.27., hétfő - HajnalkaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaszentmihály: új falugondnoki autó

2022. március 24. csütörtök, 13:32
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaszentmihályon átadták a Magyar Falu Programból mintegy 15 millióból beszerzett Toyota Proace típusú falugondnoki járművet, amellyel új szolgáltatást is indított a közel ezer lelkes település önkormányzata.

Nagy Bálint, dr. Csikós Andrea Dóra és Mándi Csaba

Az óvodások műsorával nyitották meg az ünnepséget a falu sportpályáján a képviselő-testületi tagok, a szomszédos települések polgármesterei valamint az érdeklődők körében. Dr. Csikós Andrea Dóra polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: az új falugondnoki autóval nagyon régi álmuk vált valóra, hiszen egy olyan szolgáltatást indíthattak el, melynek előnyeit valamennyi korosztály élvezheti. A 986 lakosú Zalaszentmihály korábban nem pályázhatott, de miután a kormány módosította a szociális törvényt, így az ezer fő alatti települések is jogossá váltak a falugondnoki szolgálat működtetésére. Élve ezzel a lehetőséggel, benyújtották pályázatukat egy falugondnoki jármű, egy Toyota Proace beszerzésére, amit a Magyar Falu Programból elnyert mintegy 15 millió forintból vásároltak meg.

A polgármester hangsúlyozta, köszönet a kormánynak, hogy ily módon is támogatja, segíti a vidéken élő embereket. Zalaszent-mihályon 23 gyermek óvodás korú, 47 iskolába jár, 300 fő nyugdíjas, akik közül százan egyedül élnek. A falugondnoki szolgálat teendői közé sorolta az óvodások étkeztetésének biztosítását, az iskolások sportrendezvényekre, edzésekre történő szállítását, az idős korúak, az egészségi állapotúk miatt rászorulók háziorvoshoz, és más vizsgálatokra való szállítását, kisebb ügyviteli feladatok ellátását és a bevásárlás segítését. A szállításra a falu közösségét építő civil szervezetek is számíthatnak, így a Zalaszentmihályi Sportegyesület, a Horgászegyesület, a Zalaszentmi-hályi Nóta és Népdalkör, valamint a Margaréta Nőklub. Dr. Csikós Andrea Dóra köszönetét fejezte ki a Toyota nagykanizsai Koto Autóháznak, illetve Mándi Csaba értékesítőnek a korrekt és gyors ügyintézést. Hozzátette: a jármű beszerzése a hatodik nyertes pályázatuk volt a Magyar Falu Programból. A közelgő országgyűlési választásokra utalva azt mondta, Zalaszent-mihály töretlen fejlődése érdekében bíznak a folytatásban, hiszen más kormányzati forrásból is valósíthattak meg beruházásokat.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, Zala megye 2. választókerületének fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje úgy vélekedett, a kormány támogatása mellett fontos az is, hogy településvezetők a lakossággal egyetértésben határozzák meg a fejlesztési irányokat, ahogy ez Zalaszent-mihályon is történt. Ennek eredménye a falugondnoki jármű és a szolgálat elindítása. Kiemelte: a Magyar Falu Program a polgári kormány egyik legsikeresebb programja, melynek keretében megvalósult fejlesztésekkel valós jövőképet kaptak a vidéken élők: igenis lehet boldogulni, élni és tervezni a kisfalvakban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK