2021.10.27., szerda - SzabinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zeginfó: módosult költségvetés, új közterületek, díszpolgári cím

2021. április 08. csütörtök, 18:43
Szerző: ZalaMédia
Április 8-án tartotta volna soron következő ülését a zalaegerszegi közgyűlés, azonban a járványügyi veszélyhelyzet miatt továbbra is a virtuális Zeginfó keretében számol be a polgármester az aktuális döntésekről. Balaicz Zoltán közleményéből többek között kiderül: a város nem támogatta az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tervezett átszervezését.

Fischer György posztumusz díszpolgári címet kap

Az iskolák már több mint nyolc éve, 2013. január 1-je óta nem a városi önkormányzathoz, hanem az állami tankerülethez tartoznak, így az átszervezésekkel kapcsolatban mindössze véleményezési joguk van. A művészeti oktatás jövője kapcsán a tankerület véleményt kért az önkormányzattól. Az átszervezést nem javasolja a képviselőtestület.

Döntés született az idei díszpolgári címről és Pro Urbe díjazottakról. 2021-ben posztumusz díszpolgári címet adományoznak néhai Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművésznek. Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntetésben részesül Dr. Bérces Edit főiskolai docens, ultramaraton futó, többszörös világcsúcstartó, világ és Európa bajnok, valamint Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. A Sport Mecénása Díjat 2021-ben a Hydrocomp Kft. kapja. Idén május 14-én, pénteken tartották volna a város napi ünnepi közgyűlést, de a veszélyhelyzet miatt biztos, hogy ezt megint csak egy későbbi időpontban lehet megrendezni, így a díjak átadása csúszik.

(Forrás: ZalaMédia archív/pP)

A polgármester további döntésekről is beszámolt: a törvényi és egyéb jogszabályi változások miatt újra kellett alkotni a közterületek használatáról szóló helyi rendeletet. Mostantól már nem szerződéses jogviszony lesz a közterület foglalás, hanem hatósági ügy. Így a díjtételek ÁFA tartalma is megszűnik, ami érzékelhető árcsökkenést jelent a használatba vevők számára. A kérelmet 15 nap helyett elég lesz a használat előtt 8 nappal benyújtani. Szigorodnak az utcai zenélés feltételei. Az új rendelet kezeli a fesztiválok és városi rendezvények keretében történő közterület használatot. A dokumentumban feltüntettük a koronavírus világjárványhoz kapcsolódóan a vendéglátósoknak és a taxisoknak ideiglenesen biztosított kedvezményeket is.

A 2021-es költségvetés első negyedévi módosítására is sor került. A 2021-es költségvetés a jelen helyzetben inkább egyfajta „járványügyi” költségvetés, hiszen a koronavírus világjárvány és a nyomában érkező gazdasági világválság következtében most főleg az önkormányzati alapfeladatokra koncentrálnak (intézményrendszer biztonságos működtetése, a közel 1800 dolgozó bérének biztosítása, városüzemelés, stb.). Így az önként vállalt feladatokra, sporttámogatásokra, civil szervezetekre, rendezvényekre most kevesebb lehetőség van. A legfontosabb a jelen helyzetben az egészség védelme, a családok és a munkahelyek biztonsága, a gazdaság újbóli megerősítése. A mostani módosítás minimális, mindössze 95 millió forint a változás az időközben érkezett működési és felhalmozási célú támogatások beérkezése miatt.

718 millió forintos beruházással épül a helyi termelői és kézműves piac. Ezen a területen korábban szintén lehetett árusítani, ez a lehetőség az építkezéssel megszűnt, melyet a Jákum Ferenc utcában pótoltunk. Ezt a vásárokról és piacokról szóló rendeletben is át kellett vezetni.

Az önkormányzat könyvvizsgálói feladataival továbbra is (2024. május 31-ig) Szijártóné Gorza Klárát bízták meg.

Ismét új közterülettel gazdagodott a város, a helyi lakók kérésére az eddig csak helyrajzi számmal szereplő út nevet kapott, így van már a gálafeji városrészben Arany akác utca.
     
Bár a helyi felsőoktatási intézmények soha nem tartoztak az önkormányzathoz és most sem tartoznak, egy magára valamit is adó megyei jogú városnak, megyeszékhelynek kiemelten fontos az egyetemi karok és képzések működése és minősége. A támogatást az önkormányzat részben közvetlenül, részben pedig a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítványon keresztül biztosítja. Az együttműködési megállapodást módosítani kellett, hiszen annak kedvezményezettje eddig a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) volt, de a zalaegerszegi Gazdálkodási Kar tavaly a Pannon Egyetemhez (PE) került át, amely létrehozta a Zalaegerszegi Egyetemi Központot, így ezt a szerződésben is át kellett vezetni.

Nyugdíjba ment a II. számú háziorvosi körzet háziorvosa, dr. Madarász Zsuzsanna, helyettesítéséről dr. Orbán Zoltán gondoskodik. Pályázatot írtak ki a háziorvosi poszt 2021. július 1-től való betöltésére.

Pályázatot adtak be a Cseperedő Bölcsőde melegítőkonyhájának 2022-es felújítására.

Elfogadták a víziközmű vagyonra vonatkozó 2021-es felújítási és pótlási terv megvalósításához szükséges szerződéseket, melyet  a Zalavíz Zrt-vel kívánnak elvégeztetni. Az ivóvíz ágazatban ez 2021-ben közel 197,4 millió forintos beruházást, a szennyvíz ágazatban pedig 465,9 millió forintos beruházást jelent.

Elfogadták a tájékoztatót a kistérségi ügyeleti rendszer 2020. évi működéséről. A számok azt mutatják, hogy az elmúlt 10 évben jelentősen csökkent az ügyeleti ellátást igénybe vevők száma, melynek okai között van az orvoshoz való fordulás gyakorlatának átalakulása, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház sürgősségi ellátási szerepének jelentős felértékelődése, valamint a koronavírus világjárvány hatása.

Az ügyeleti ellátást Zalaegerszegen hétköznapokon 16:00 óra és 22:00 óra között 2 felnőtt háziorvos és 1 házi gyermekorvos, 22:00 órától másnap reggel 8:00 óráig 1 felnőtt háziorvos és 1 vegyes praxist ellátó háziorvos biztosítja. A felnőtt ügyeleti ellátást hétvégén és ünnepnapokon 8:00 órától 20:00 óráig 3 háziorvos, 20:00 órától másnap reggel 8:00 óráig 2 háziorvos biztosítja. A gyermek ügyeleti ellátást hétvégén és ünnepnapokon 8:00 óra és 22:00 óra között 1 házi gyermekorvos, 22:00 óra és másnap reggel 8:00 óra között pedig 1 vegyes praxist ellátó háziorvos biztosítja.

Teljes bejegyzés itt: https://www.facebook.com/balaiczz/photos/a.394275553916131/4247201358623512/
     
   

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK