2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Épülhet a versenyuszoda, és a sport- és rendezvénycsarnok Nagykanizsán

2018. január 05. péntek, 17:04
Sajtóközlemény
December 28-i határozatában támogatta a Magyar Kormány a nagykanizsai sportberuházásokat. Így a versenyuszoda építésére 6 milliárd 200 millió forintot, a sport- és rendezvénycsarnok létrehozására pedig 8 milliárd 800 millió forintot fordíthat a megyei jogú város a Modern Városok Program keretében.

A legszebb és egyben a legnagyobb kihívás Nagykanizsa számára az elmúlt években Magyarország miniszterelnöke által kezdeményezett Modern Városok Program nagykanizsai beruházásainak előkészülete és megtervezése volt. Nagykanizsán két esztendeje, 2015. júniusában járt Orbán Viktor miniszterelnök, és a Modern Városok Programja keretében aláírásra került egy megállapodás, amelynek pontjai között szerepelt, hogy a program keretében támogatást nyújt a kormány egy multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok és egy versenyuszoda megépítéséhez – mondta el sajtótájékoztatón Dénes Sándor polgármester.

A versenyuszoda látványterve

A korábbi évtizedekben sem az országunkban, sem pedig Nagykanizsán nem volt ehhez mérhető fejlesztési terv, amely megvalósulásával valóban élhetőbbé és modernebbé teheti az itt élő emberek életét. Mert nem feledhetjük, hogy több tízmilliárd, vagyis mintegy 60-70 milliárd forintnyi beruházási érték kerül városunkba és a közvetlen térségünkbe, amely az itt élő emberek és családok életét teheti biztonságosabbá és még élhetőbbé.

Ezek a fejlesztések az egészségmegőrzés, a verseny- és a tömegsportolási lehetőségek feltételeinek biztosítása mellett Nagykanizsa térségi központ szerepét is erősítik. Hiszen Nagykanizsa nemcsak a munkahelyek, az intézmények szempontjából centruma e térségnek, hanem a sportolás, a szabadidő eltöltése, a kulturális rendezvények terén is.

December 28-i határozatában támogatta a Magyar Kormány a nagykanizsai sportberuházásokat. Így a versenyuszoda építésére 6 200 000 000 forintot, a sport- és rendezvénycsarnok létrehozására pedig 8 800 000 000 forintot fordíthat a megyei jogú város, a Modern Városok Program keretében.

Nemzetközi színvonal

A városi és a térségi uszodahasználati igények kielégítése, a versenysport fejlődéséhez szükséges infrastruktúra biztosítása érdekében, valamint a jelenlegi infrastruktúra terheltsége miatt, egy a FINA előírásoknak megfelelő versenymedencét is tartalmazó, új uszoda épül Nagykanizsán. A tervezett versenyuszodában egy a nemzetközi versenyek, olimpiai játékok, világbajnokság megrendezésére is alkalmas, 50 méteres versenymedence, egy 25 méteres bemelegítő- és tanmedence, valamint 700 fős nézőtér kapnak helyet. Az új létesítmény a meglévő uszoda mellett, a strandmedencék megtartásával, több mint 4500 négyzetméteres strandkert kialakításával kerül elhelyezésre. Az új épület vázlatterve elkészült, a szükséges további tervezési, engedélyezési eljárások folyamatban vannak.

Kitűnő vízminőség

Az uszoda medencéiben kiemelkedő vízminőség áll majd a felhasználók rendelkezésére, a jelenleg elérhető egyik legkorszerűbb szűrési technológia alkalmazása révén. Az épület tervezésekor fontos szempont volt a költséghatékony fenntarthatóság. A nemzetközi érdeklődésre is számot tartható vízminőség mellett ezért a fosszilis energiaforrások használatának minimalizálására is törekedtek. Így az üzemeltetéshez szükséges hőenergia jelentős része hőszivattyúk alkalmazásával kerül kinyerésre.

A sport- és rendezvénycsarnok látványterve

Nagykanizsa – az egészség városa

Nagykanizsa jelenleg nem rendelkezik olyan sport- vagy rendezvényi célú fedett létesítménnyel, mely alkalmas lenne nagy létszámú sport- és kulturális események megszervezésére, noha igény van az ilyen események iránt. Ezt a hiányt pótolja a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok, mely a Teleki u., Hevesi Sándor út, Táborhely u., Munkás utak által határolt területen, Kanizsa Centrum mellett kerül megépítésre. A fejlesztés során egy 3000 fő befogadására alkalmas, kétszintes, két oldalszárnnyal rendelkező komplexum jön létre, mely a hazai és nemzetközi versenysztenderdeken túl az olimpiai előírásoknak is megfelel.

Koncertek, egyéb rendezvények alkalmával a pályára burkolat kerül, melynek letétele után a meglévő 3000 férőhely, további közel 2000 férőhellyel bővíthető mobillelátók segítségével. Szintén ezekre az eseményekre kiépítésre kerül egy minimum 22x15 méteres mobilszínpad, nemzetközi szintű fény- és hangtechnikával.

A csarnok célja, hogy segítsen a sportot az egészséges életmódot becsempészni a családok életébe. A tervezett csarnok kiváló helyszínéül szolgál a helyi iskolai, utánpótlás és szabadidős sport számára. A Modern Városok Program keretében létrejövő új létesítmények átadására várhatóan 2019. évben kerül majd sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK