2021.09.26., vasárnap - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A fák az égig érnek

2018. április 30. hétfő, 18:44
Szerző: Antal Lívia; Fotó: A.L.
Húsz évvel ezelőtt vette fel a pókaszepetki általános iskola Festetics Kristóf nevét, mely alkalomból április 20-a és 27-e között rendezvénysorozatot tartottak az intézményben. A névadóról – 20 év – 20 kör – elnevezésű váltófutással is megemlékeztek.

A névadó tiszteletére rendezett eseménysort jubileumi ünnepséggel nyitották meg április 20-án, melyen köszöntőt mondott Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerület igazgatója, majd dr. Cséby Géza író, költő, irodalom-történész elevenítette fel gróf Festetics Kristóf életútját. A műsort követően megkoszorúzták a névadó emléktábláját, valamint átadták a tavaly létrehozott, idén megújított mini gazdakertet, mondta el érdeklődésünkre Kovács Árpádné iskolaigazgató.

Festetics Kristófra, az iskola névadójára emlékeztek Pókaszepetken

A kertet azért létesítették, mert a Rákóczi-szabadságharc leverése, valamint a török hódoltság után Festetics Kristóf volt az, aki ide, az elnéptelenedett falvakba családokat telepített, megadva számukra az újrakezdéshez szükséges feltételeket. Az igazgatónő mint mondta, ezzel a gyerekeknek is megadják a kezdés lehetőségét. A kis kert bemutató, megismerő jelleggel szolgál, ahol az alsósok gondozzák a gyógy- és fűszernövényeket, a zöldségféléket és az epret.

A fák az égig érnek címmel megrendezett Festetics-napokat összevonták a fenntarthatósági témahéttel, a környezettudatos gondolkodásra való ösztönzés a helyesírási, a matematika-, a rajz- és plakátversenyt is átszőtte. A gyerekek előadásokat hallhattak az egészséges táplálkozásról, a méhek életéről, a felelős állattartásról, az erdők világáról, a folyóvizek védelméről a témahéten.

A programsorozat utolsó előtti napján, április 26-án  hirdették ki a versenyek eredményeit, melyet délután a Festetics-staféta futóverseny követett. Az igazgatónő ötlete alapján rendezték a 20 év – 20 kör alcímű váltóversenyt, az együvé tartozás jegyében vegyes csapatokkal, volt és jelenlegi diákok, valamint tanárok, szülők részvételével. A Festetics-napok idei megrendezésében dr. Bagladiné Marcsák Tünde és Sziváné Pilise Erika pedagógusok vállaltak még főszerepet. 

A keszthelyi Georgikon és Helikon alapítójának nevéhez fűződik a kemendi-hegyi Szent Kristóf-kápolna építése is, ahova a felsősök kirándulást tettek. Az alsósok a keszthelyi templomban koszorúzták meg sírját. A felsősök április 27-én, a programsorozat utolsó napján a budapesti füvészkertbe látogattak el.

2018 Festetics Kristóf halálának 250. évfordulója is egyben. Érdekes adalék, hogy a gróf életét egy hársfa mentette meg, aki egy vaddisznó elől menekülve mászott fel a fára. Akkor megfogadta, hogyha túléli, kápolnát emel ezen a helyen. A fából pedig kifaragtatta Szent Kristóf szobrát, ami a mai napig áll. 

A Festetics Kristóf Általános Iskola névadójára emlékező programsorozata ezért viselte – A fák az égig érnek – mottót.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK