2021.09.25., szombat - Eufrozina, KendeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A gondolat és az anyag találkozása

2019. február 12. kedd, 16:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
A gondolat és az anyag találkozik egymással a befejezés előtt álló Boldogasszony Kápolnában, ami a zalai kötődésű Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet mesterének tervei alapján épül a Gébárti-tó város felőli parkjában.

Március végére elkészül a Boldogasszony Kápolna

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy a kápolna vázlatterveit Makovecz Imre 2009-ben készítette el. Az ezt követő időszakban indította el a kormány azt a programot, mely a mester már létező épületeinek részbeni felújítását célozza meg, illetve építését azoknak, amik nem készültek el. Zalaegerszeg önkormányzata is pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumához, és két ütemben összesen 100 millió forintos támogatást nyert el a kápolna megépítésére. Mint mondta, a kivitelezéssel megbízott Homeland Kft. jól halad a munkálatokkal, amivel március végére végez. A tavat és környékét érintő fejlesztések között megemlítette, hogy 120 millió forintos ráfordítással megkezdődött a Gébárti Kézművesház bővítése, illetve elkészült a csónakkikötő, amelyre 25 millió forintot költöttek. A Gébárti tó környékének fejlesztését szolgáló mintegy 400 millió forintos költségvetésű TOP-projektben már a kivitelei tervek készülnek. A tó egyfajta ékköve Zalaegerszegnek, amely ezen beruházások által tovább szépül, és még több turistát vonz majd, hangsúlyozta végül.

Kónya Zoltán, Vigh László, Balaicz Zoltán

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt fűzte hozzá, hogy a kivitelezőnek nem okoztak nehézséget a kihívások a zöldmezős beruházás megvalósítása során. Méltatta, hogy olyan különleges épülettel gazdagodik a város, amelyekből kevés van az országban.

A közel 68 négyzetméter alapterületű kápolna külsejében dongaboltozatra emlékeztető forma. Belső falait hullámosan futó lombdíszek ékítik a padlótól a mennyezetig. Ebből is kitűnhet, hogy a feladat korántsem volt egyszerű. „Nehéz volt a mester gondolatait átültetni az anyag világába”, mondta erről Kónya Zoltán, a kivitelező cég ügyvezetője.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK