2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Útépítés korszerű technológiával Kispáliban

2019. május 15. szerda, 20:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
Úgynevezett hideg remix eljárással újítják fel a Kispáliba vezető 600 méteres szakaszt, melynek göröngyös, kátyús állapota hosszú időn át okozott nehézségeket az arra közlekedőknek.

Vigh László, Horváth Zsuzsanna és Dormán László

Több évtizedes problémát sikerül megoldani ezen útszakasz felújításával, amit nemcsak a helyiek, hanem a Nagypáli, Nagykutas és a Vas megyei Andrásfa felé közlekedők is használnak – mondta Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere. Az elmúlt években önkormányzatunk több pályázatot nyújtott be rekonstrukcióra, sajnos eredménytelenül. Önerőből pedig kistelepülés révén nem tudtuk megvalósítani ezt. Most Vigh László országgyűlési képviselő jóvoltából 71,5 millió kormányzati támogatásban részesültünk, melyből a közigazgatási határtól a településtábláig tartó 600 méteres szakasz felújítása történhet meg hideg remix eljárással majd aszfaltozással. Reméljük, hogy ezzel a korszerű technológiával felújított utat nagyon sokáig tudjuk használni.

Az elmúlt évben Kispáliban megújult egy jelentős belterületi útszakasz Nagypáli irányából egészen a haranglábig. A településtáblától ezen felújított részig húzódik egy 200 méteres szakasz, ami a magyar közút tulajdona. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, tervezik, hogy átveszik önkormányzati kezelésbe, mert így pályázat vagy más állami támogatás révén ez is megújulhat, egységet képezve a most felújítás alatt álló kültéri útszakasszal.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt fűzte hozzá, hogy a 76-os főúttól a Kispáliba vezető bekötő út fennmaradt hosszabb szakaszát akkor újítják fel, amikor a tesztpálya kivitelezéséhez már minden anyagot beszállítottak. Jelezte, hogy tavaly évvégéig 170 ezer tonna kavicsot hordtak be a próbapályára, melynek építése 50 százalékos készültségi fokon áll jelenleg.

Dormán László, a Hydrpcomp Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az útfelújítást úgynevezett hideg remix újrahasznosító technológiával végzik, egy speciális gép segítségével. A felmart régi aszfaltból alap lesz, amit cementtel keverve visszadolgoznak és tömörítik, majd öt méter szélességben két réteg aszfalttal borítják az úttestet. A két szélén egy-egy méter szélességben megerősített padkát építenek, amely tovább növeli az új útszakasz tartósságát, élettartalmát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK