2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A nagy forgalom indokolja

2021. április 14. szerda, 18:20
Szerző és fotó: Antal Lívia
Megkezdődött Zalaegerszegen a Szenterzsébethegyre vezető út felújítása, ami kétszáz métert érint 52,4 millió forintos beruházás keretében. A későbbiekben megújulhat a Szenterzsébethegyen átvezető út is. Minderről sajtótájékoztató keretében számolt be a város vezetése a helyszínen.

Útfelújítás a Szenterzsébethegyre vezető szakaszon

Domján István, Balaicz Zoltán és Vigh László

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, az út nem az önkormányzat, hanem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van, ezért jelentős az a kormányzati támogatás, ami Vigh László országgyűlési képviselőnek köszönhető. Az 52,4 millió forintos forrásból egyelőre csak 200 méter rekonstrukciója történhet meg május végére. De teljesülhet az itt lakók legnagyobb álma is, hiszen a sikeres lobbi eredményeként a Magyar Közút már megkapta azt a 875,6 millió forintos támogatást, ami a Szenterzsébethegyen átvezető út teljes felújítását teszi lehetővé. Tervezése még az idén, míg kivitelezése 2022-ben valósulhat meg. A polgármester kitért arra, hogy egy normális békeévben rendelkezésre álló 5 milliárd forintos iparűzési adóból az önkormányzatra „bízott” intézmények fenntartása után mindössze 200-300 millió forint jut az utakra, amelyből 869 van a városban. Az 52,4 millió kormányzati támogatás jelentősége ebből is látszik. Hangsúlyozta, mindenképpen külső forrásra van szükség. Ezt biztosítja a tavaly elindított Kovács Károly Városépítő Program, melynek 15 milliárd forintos keretében száz helyszínen tudnak járdákat, utakat felújítani 2024-ig.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy egy ötös számú, a rangsorban jóval hátrébb lévő útra sikerült kormányzati támogatást szereznie. Nagy súllyal esett latba nagy forgalma és az igencsak rossz állapota. Mint mondta, a 74-es, 75-ös és a 76-os főútra is igyekeznek forrást hozni. Jelezte, rengeteg pénzt igényelne, több 100 milliárd forintot az összes út felújítása a megyében, amelyben az önkormányzati tulajdonban lévő belterületi és külterületi utak nincsenek is bent.

Domján István önkormányzati képviselő az erzsébethegyiek nevében köszönetét fejezte ki a sikeres lobbiért. Mint mondta, a forgalomból is látszik, hogy az alsóbbrendű utak felújítására is szükség van. Örömét fejezte ki, hogy a Kovács Károly Városépítő Programban további utak rekonstrukciója is megtörténhet körzetében. Lehetőségeik szerint igyekeznek a kritikus állapotú út- és járdaszakaszokat is megújítani az elkövetkezőkben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK