2024.02.27., kedd - EdinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Április 27-28-29-én Nagykanizsa város napja

2018. április 24. kedd, 16:14
Szerző: Antal Lívia
Önfeledt vidámság, jókedv, gyermekkacaj – párnacsata az Erzsébet téren az elmúlt évi városnapi ünnepségen Nagykanizsán, ahol idén is hasonló jókedvre számítanak, április 27-28-29-én. Nagykanizsa patinás főtere 1898-ban – Erzsébet királynéról – kapta nevét, majd vált közel száz évvel később e nívós esemény helyszínéül 1994-ben. Így idén huszonnegyedik alkalommal számít a nagyérdemű érdeklődésére.

– Valóban, közgyűlési döntés értelmében 1994 áprilisa óta rendezzük meg a város napját, melynek kiemelkedő eseménye az idén április 27-re eső díszközgyűlés a Medgyaszay Házban. Ezen a pénteki ünnepen ismerjük el a köz szolgálatában élenjárókat, azokat a polgártársainkat, akik munkájuk során kimagasló és példamutató tevékenységet végeznek az itt élőkért, a városért, Nagykanizsa hírnevének növeléséért – kezdte a beszélgetést Dénes Sándor polgármester. – Ilyenkor adjuk át az önkormányzat által alapított kitüntetéseket, többek között a „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára”, a „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere” és a „Nagykanizsa Városért” kitüntető címeket. Tulajdonképpen ezzel az eseménnyel nyitjuk meg a városnapi programsorozatot, melynek az Erzsébet tér és a Fő utca egy része ad helyet. Ilyenkor testvérvárosaink küldöttségeit is fogadjuk, illetve vendégül látjuk. A programkínálatot tekintve ismét sokszínűségre, változatosságra számíthatnak lakosaink és a látogatók, bátran kijelenthetjük, hogy ezúttal is minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót.

Cseresnyés Péter államtitkár és Dénes Sándor polgármester kitüntetéseket ad át a tavalyi díszközgyűlésen.

Pénteken, az Erzsébet téren raklapfestő rekordkísérlettel kezdődnek a szórakoztató programok, melyeket koncertek követnek. Szombat délután énekesek, zenekarok lépnek fel, 21.30-kor pedig tűzijáték lesz. Vasárnap az Eraklin Táncklub szervezésében kerül sor az utcatánc-fesztiválra. A felvonulás után a téren felállított öt színpadon közel ezer táncos produkcióját élvezheti a közönség. A háromnapos rendezvényt számtalan kísérő program színesíti.

– Az ünnepek után folytatódnak a dolgos hétköznapok. A Modern városok program valamint a TOP-program tekintetében milyen feladatok várnak az önkormányzatra idén?
– A választás eredményének tükrében valóban folytatódhat a munka, ami örvendetes. Az eddigi éveket az előkészítés határozta meg, hiszen olyan nagy volumenű beruházásokról van szó, melyek végrehajtása alapos tervezést igényel a tervező asztalon kívül is. Nagyon fontos elvárás ugyanis, hogy hosszú távra legyen biztosítva fenntarthatóságuk. Éppen ezért nem történt meg alapkőletétel egy projekt esetében sem, ugyanakkor idén közülük több a kivitelezés fázisába léphet. A Modern városok program keretében megépülő multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok azért jelentős Nagykanizsa számára, mert jelenleg nem rendelkezünk olyan épülettel, ahol több ezer ember elférne. A kiviteli tervek már elkészültek, következhet a közbeszerzési eljárás. Reméljük, hogy az év végére átadhatjuk a nyertes kivitelezőnek a munkaterületet, és az épület 2019 végére elkészülhet. Az uszoda régi épülete már nem felel meg a kor elvárásainak, ezért is örülünk az új uszodakomplexum megépítésének. Nagykanizsán nagy hagyományai vannak a vizes sportoknak, így ebben az örömben úszóink, vízilabdázóink is osztoznak. Az új létesítménnyel az úszásoktatás is magasabb szintre emelkedhet. A versenyuszoda esetében is 2019 vége a kivitelezés befejezési határideje.

Ilyen lesz a Ferences kolostor felújítása után.

– Milyen más beruházásokra kerülhet sor idén?
– A TOP-keretből megkezdhetjük a bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők felújítását idén, továbbá új gyermekorvosi rendelőt építünk a Csengery úton. A Zöld város – Zöld Nagykanizsa program révén tovább szépül a belváros, hiszen megújul az Eötvös, a Széchenyi és a Deák tér, valamint a Ferences kolostor szomszédsága. Maga a kolostor rekonstrukciója is elindul. A TIF-programból további utcák újulhatnak meg, húsz helyszínen történnek majd munkálatok a városban. Több utcában a közműveket is kicseréljük az úttest újraaszfaltozása mellett.

Tovább fejlődik a Csónakázó-tó környezete, egyrészt megépül köré a sétány, valamint a kerékpárút hiányzó szakasza, így teljessé válik a kerékpáros összeköttetés a belvárosból. Megépül egy kerékpáros központ padokkal, információs táblákkal, tűzrakó helyekkel, valamint egy nagyon modern játszótér, ahol valamennyi korosztály számára lesz valamilyen fitnesz eszköz, melyen mozoghat. A Csótó nagyon kedvelt a lakosság körében, hiszen a lovas, kerékpáros, kajak-kenus, sárkányhajós versenyek otthona. Április 14-én először adott helyet a Spartan Race országos akadályfutásnak, mely közel tízezer embert vonzott. Nagy büszkeségünk a közelmúltban átadott kilátótorony a Csónakázó-tónál, ami Dunántúl legmagasabb ilyen létesítménye. A Zalaerdő Zrt.-nek köszönhetjük, a vállalat végezte el a tíz éve lezárt, olajfúró-toronyból kialakított kilátó felújítását.

– Végül beszéljünk a gazdaságfejlesztést segítő beruházásokról!
– Az ipari park fejlesztését két program is szolgálja. A Modern Városok Program révén közel 70 hektáros, míg a TOP-program segítségével 50 hektáros területtel bővül. Nagykanizsa és a térség gazdaságfejlesztésében egyre fontosabb szerepet tölt be az ipari park, ezt igazolják a meglévő cégek beruházásai, melyek létszámbővítéssel is jártak. A GE a város legnagyobb foglalkoztatója, ami most már újból a régi nevét, a Tungsram-ot viseli. Az új tulajdonos beszámolt terveiről, hogy a gyártás mellett kutatás-fejlesztés is indulhat az üzemben.

Mozgalmas év előtt állunk, hiszen több kivitelezés is megkezdődhet. Bízunk benne, hogy a 2018-as esztendő az építkezések éveként íródhat be Nagykanizsa történetébe. Reményeink szerint olyan beruházások válnak valóra, melyek hosszú távon hozzájárulnak a város gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődéséhez, valamint térségközponti szerepének növeléséhez – hangsúlyozta Dénes Sándor polgármester.

A tavasz biztos eljöttét jelzi, hogy április 19-én megnyitották a szökőkutat az Erzsébet téren. Kellemes tavaszi időjárásra számítanak a városnapi hétvégén is, hogy mindenki élvezhesse a változatos programkínálatot, melyet a szervezők nagy gonddal készítettek elő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK