2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csak azért is Csömödér!

2017. augusztus 25. péntek, 17:47
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A rohanó világunkban a 640 lakosú Csömödéren is szükség van beszélgetésre, egymás véleményének szondázására, a könnyed kikapcsolódásra.

– Ezért szerveztünk egy szabadtéri falunapszerű fórumot a szabadidőközpontunkban augusztus elején, ahol harmonikaszó mellett, a Kerka Táncegyüttes műsorát megtapsolva, finom gulyáslevest, pogácsát és itókákat fogyasztva, közösen beszéltük meg a fejlesztési lehetőségeinket. Segítő, inspiráló gondolataival és ígéretével megtisztelt minket Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár valamint Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke is – mesélte Becze József, a község élén negyedik ciklusát töltő polgármester, akivel a falu modernizálásának különféle irányairól beszélgettünk.

Új intézményt építenének idősellátásra

A falu központjában áll a volt általános iskola épülete, amely a gyermeklétszám csökkenése miatt hat esztendő óta üres. A 44 éve épült, 200 diákot befogadni képes, 1830 négyzetméteres ingatlant egy évtizede felújítottuk, ezért az még jó állapotban van. Az újrahasznosításáról komoly tárgyalássorozat kezdődött. A lakosság fogy, a népesség öregszik. Nagymértékben megnőtt az igény a bentlakásos idősgondoskodás különböző formáira. A szlovéniai őrihodos példáját követve, tervezzük egy efféle, állandó orvosi felügyeletet és gondoskodást nyújtó intézmény kialakítását, mert mindezzel mintegy 60 munkahelyet is teremtünk, sőt a térségi várólisták hosszát is felére csökkentjük. A fejlesztést két ütemre bontva, a környezet- és energiatudatosság szempontjaira figyelve, tervezetten mintegy 550 millió forintból valósítanánk meg úgy, hogy a végén akár 110 férőhelyet is teremtünk, minőségi ellátást nyújtva az apartmanokban.

Az önkormányzat jelenleg is működtet egy idősotthont, ami magas színvonalon látja el 42 gondozottját. A szakemberekre, a közel negyedszázados tapasztalatokra is alapozhatunk, ha a jelenleg funkciónélküli, nyugodt környezetben lévő ingatlant okosan hasznosítjuk. A 35 éve épült orvosi rendelő komplex, az előírt jogszabályoknak megfelelő felújítását megkezdtük, folyamatban van a közbeszerzés, jövő őszig várhatóan végzünk. Rendbe tettük a temetőt, részben a művelődési otthont, de a kétcsoportos óvoda fűtéskorszerűsítése is tervben van. A Mura program részeként az elkövetkező években komoly uniós kerékpáros infrastruktúra-fejlesztés indul.

– Mi újság a civil szféra háza táján?
– A csömödéri tűzoltó egyesület a helyi kulturális hagyományok ápolása, megőrzése, gazdagítása érdekében is tevékenykedik. Az idegenforgalmi lehetőségek kiaknázása itt, a csodálatos, szelíd dombokkal tagolt, hatalmas erdőségekkel borított Dél-Zala szegletében különösen fontos, ezért fogtunk egy turisztikai célú pályázat megvalósításába, amelynek során tavalyelőtt egy pihenőhelyet alakítottunk ki a hozzánk érkező vendégek számára, majd megjelentettünk egy attraktív, informatív kiadványt, ami a község legjelentősebb attrakcióját: az erdei kisvasutat is bemutatja, a mikrorégió látnivalóival együtt. A pályázatfigyelést, a rendezvények szervezését a Csondor Edit által irányított Csömödér Községért Közalapítvány végzi. ők és az önkéntes tűzoltóink besegítenek minden, a falu modernizálását segítő projektbe.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK