2023.03.27., hétfő - HajnalkaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Családbarát strandok Gyenesdiáson

2017. június 21. szerda, 16:16
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A szezonra történő felkészülést a gyenesdiási önkormányzat már tavasszal megkezdi, de mi már tavaly ősszel nagy fába vágtuk a fejszénket. A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatának jóvoltából a Balaton-part családbarát megújítását vettük tervbe a helyi turisztikai egyesület és a lakosság véleményének figyelembevételével.

– A strandok fejlesztését mindenkor a legfontosabbnak tekintjük. A változatlan jegyárakkal és ingyenes parkolókkal június közepétől, teljes szolgáltatási palettával működő, család- és gyermekbarát Diási Játékstrandon a terület feltöltése, az újrafüvesítés és egy homokos játszótéri plázs valamint egy szép napozóstég kialakítása is időszerűvé vált – mesélte Gál Lajos polgármester, akitől elöljáróban a strandok modernizálásáról érdeklődtünk. A gyenesi retró hangulatú Lidó strandunkon egy újabb kapuzat létesítését kérte a nagyközönség és azt várták, hogy tegyük innovatívabbá az önkormányzat és a vállalkozók által használt épületeket úgy, hogy azok beleilleszkedjenek az új fejlesztési stratégiánkba. Itt új jegypénztárak, új büfék létesülnek. A strandon focipálya, játszótér és kishidas összeköttetés is épül. A 2018-as szezonra Gyenesdiás mindkét strandja teljesen megújul, a támogatási szerződéseket aláírtuk, a felkészülés időszaka a kezdetét vette. A szülinaposok kedvezménye és az egyéb kedvezménykártyák is igénybe vehetők.

– Milyen pályázatok segítik a nagyközség fejlesztését?

– Az utak és gyalogjárdák állapota több helyen felújításra várt. Egy turizmusból élő önkormányzatnak erre is figyelmet kell fordítania, mert a minőségi szolgáltatásokat kereső turista jó infrastrukturális feltételeket keres. A konszolidációs pályázati pénzt az utak és járdák nyolc kilométer hosszúságú, meleg- és martaszfaltos, padkával kialakított korszerűsítésére fordítjuk. Sok közműkiváltás, csapadékvíz-elvezetés és új csomópont kialakítása is megtörténik hegylábtól a Balaton-partig. A napi 700 adagot készítő konyhánk már négy évtizede nem esett át konyha- és gépészettechnikailag nagyobb korszerűsítésen.

A Zala Megyei Területfejlesztési Operatív Programokra benyújtott pályázataink közül a közétkeztetés-fejlesztésit most nyertessé nyilvánították, így megkezdődhet a július közepétől augusztus végéig tartó kapacitásbővítő modernizálás, ami érinti a fűtés felújítását is. Folyamatosan napirenden van az intézményeink energiahatékony korszerűsítése, és nem adjuk föl a gyermekorvosi rendelő megépítésének ügyét sem. A beruházást pályázati sikerrel kívánjuk megvalósítani. Vállalkozók bevonásával egy nagyon szép játszóteret szeretnénk kialakítani a családok örömére a település központjában kijelölt önkormányzati területen, ahol sétányfejlesztés is indul.

A Balatoni Bringakörút fejlesztéssel együtt tervben van a település bringaútvonalának korrekciója, amely már évek óta szükségessé vált. Ez magában foglalja az engedélyes és kiviteli terveket, amelyek egészen levinnének a vízpartra, kielégítve a lakosság régi vágyát, mely szerint a nagyközség kerékpározhatóvá válik lenn a vízparton, a két strand közötti feltárt területeken is. Nyár végére TAO-pályázatból elkészül a nagy műfüves pályaelemek teljes rögzítése, így korszerűsödik a sportcentrumunk is. A főidény kezdetére elkészült az első etapja a köztérfigyelő kamerarendszer kiépítésének. A bűnmegelőzési és közbiztonsági céllal telepített kamerák egy része már működik a rendőrség és a helyi polgárőrség felügyeletével. A KLIK bázisintézményeként reméljük, hogy a jövőben nagyobb figyelem fordítódik az infrastrukturális fejlesztésekre, a tornacsarnok megépítésére.

– A szezonra programokkal is készülnek?

– De még mennyire! A rendezvényeinket a civil szervezetek, kisebb-nagyobb helyi közösségek, az aktív családok támogatásával rendezzük. Június 29-étől július 2-áig a III. G-amborree Mercedes G-terepjárók nemzetközi találkozóját szervezzük. A Balatoni Hal- és Termelői Piacon, július 8-9-én tartjuk a IX. csapat-, közösség- és térségépítő Keszegfesztivált. Lesz hal- és halászléfőző verseny slágerzenékkel, gitármuzsikával, sztárfellépőkkel, táncműsorokkal, koncertekkel. Július 13–17-ig a Kárpáti-korzón tartjuk a nyugat-balatoni bornapokat, a fenséges gasztronómiai fesztivált, színes kulturális és szórakoztató rendezvényekkel, kitűnő helyi és térségi borokkal.

A Magyar Fürdőszövetség már hagyományos országos kezdeményezéséhez idén is csatlakoztunk, így július 28-án különleges programmal várunk mindenkit a Strandok Éjszakáján! Augusztus 12-én gumiforgatással, koffercipeléssel, súlykitartással, söröshordó-emeléssel a Balaton Beach-en az Erős Emberek Versenye hoz vidám perceket. Még forróbb lesz a nyár közepe, hiszen ingyenes szuper koncertekkel fokozzuk a hangulatot. Augusztus 11. Kárpátia koncert, augusztus 12. Kelemen Kabátban, augusztus 13. a Kávészünet zenekar lép föl a Korzó Estek programsorozatban, amelyeket utcabál követ. Augusztusban találkozóra várjuk a székely testvértelepülésünk delegációját. Augusztus 20-án a Faludi-síkon a Nemzeti Vágta regionális előfutamát: a Festetics-vágtát rendezzük meg. Augusztus 25-én a jó hangulatú évszakzáró dzsembori: a VW Bogaras Balatoni Nyárbúcsúztató veszi kezdetét. A programok összes részletét folyamatosan közzétesszük a településünk honlapján.

– Mi újság a várossá nyilvánítás ügyével kapcsolatban?

– Gyenesdiás fejlődésében olyan szakaszba jutott, ahol már nem nevezhető falunak. A községből '90-ben nagyközség lett. Azóta is folyamatosan növekszünk, gyarapodunk. A turizmushoz kapcsolódva: demográfiai, adóerőbéli, gazdasági, intézményhálózati, igazgatásügyi, szociális fejlettségben is minőségi fordulatot vettünk. Az elegáns nagyközség vállalkozói, civil és önkormányzati szinten is sok uniós és egyéb pályázati forrást tudott lehívni az elmúlt években. Mostanra egy „szub-urbán kisközponttá” nőtte ki magát a folyamatosan szépülő lakókörnyezet. A 4000 fős lakosságszám nyaranta a háromszorosára növekszik. Egy évben átlagosan kétosztálynyi gyermek születik. Növekszik a vállalkozói beköltözők aránya is.

Egy fórum összehívásával nemrég szondáztuk a lakosság véleményét, hogy akarják-e a kisvárosi cím elérését. Ott a magisztrátustól kezdve mindenkitől egyöntetű támogatást kapott a városi rang elérése. Támogattak bennünket a szomszéd települések, a BFT, a megyegyűlés, a kormányhivatal. Azt keressük, hogy mi mivel, miként, miben segíthetjük a környék településeit a térségi feladatellátásban. Együttműködésben vizsgáljuk, hogy milyen szerepkörök megoszthatóak. A támogatói nyilatkozatok beérkezését követően megkerestünk egy városok akkreditációjával foglalkozó egyetemi társaságot, hogy milyen szempontrendszer alapján álljon össze házi kútfőből a hegyközségi múltból induló Gyenesdiás 120 éves fejlődését összefogó 250 oldalas tanulmány. A parlamenti szakbizottság hamarosan közzéteszi a döntését, de a közösségépítő, a családbarát hagyományainkról városként sem mondunk le.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK