2022.08.14., vasárnap - MarcellZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csúszásmentes burkolat és átjárhatóság

2021. május 23. vasárnap, 13:36
Szerző: -pet-; Fotó: -pP-
Mind a három lépcsősor és a teljes burkolat is megújult a belvárosi Keresztury Dezső-, vagy ahogy még mindig sokan nevezik, Centrum téren. Az egykori Centrum, Domus és „Pesti ABC” által határolt terület az 1970-es évek elején épült ki.

Megújult a Keresztury tér, elbontották a korábbi diszkó-feljárót is

Akkoriban ezek az áruházak, és maga a tér is modernnek, látványosnak számítottak, ám az évtizedek előrehaladtával állaguk jelentősen leromlott – fogalmazott a megújult tér avatásán Balaicz Zoltán polgármester. Hozzátéve: 2004-ben Keresztury Dezső nevét vette fel az áruházak által határolt terület. Építészetileg és funkcionálisan azóta is minden elem összekapcsolódik. A lépcsősorok három irányból biztosítják az üzletek megközelíthetőségét, valamint az átjárást a belváros egyes részei között. Az áruházak alatt lévő árufeltöltő „alagút” korábban már átesett egy lokális felújításon, hiszen éveken át folyamatosan beázott. A város erre 2019-ben 20 millió forintot költött.

Most a Kovács Károly Városépítő Programnak köszönhetően, mintegy 76 millió forintos állami forrásból újulhatott meg maga a tér is: az áruházak körül és a lépcsősorokon új térkőburkolatot helyeztek el. Így ismét biztonságosan és csúszásmentesen közlekedhetnek a gyalogosok. Elbontották továbbá azt az acéllépcsőt, ami egykor diszkó-feljáróként funkcionált és nagyban akadályozta a közlekedést.

A felújítás részleteiről Bali Zoltán alpolgármester elmondta: 770 négyzetméteren újult meg a terület, illetve az alatta lévő szigetelés és vízelvezetés is. Az egyik legnagyobb gondot ugyanis az okozta, hogy már eredetileg rosszul alakították ki a vízelvezetési rendszert, és ez az üzletekben folyamatos beázásokhoz vezetett. A tér Semmelrock burkolatot, míg a lépcsők 140 négyeztméternyi felületen lángolt gránit burkolatot kaptak a biztonság és a tartósság érdekében.

Az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, aki nagyban segítette az állami forrás felkutatását, valamint Böjte Sándor Zsolt, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője is. Mindketten örülnek, hogy a beruházással megszépült a belváros egyik központi, és sokak által kedvelt területe. Remélik, hogy a pandémia elmúltával egyre többen keresik majd fel a várost és a Keresztury teret is, ami – ha újra beindulnak a fesztiválok – akár különféle programoknak is helyet biztosíthat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK