2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Energetikai felújítás a rendelőintézetben

2022. szeptember 06. kedd, 12:38
Szerző és fotó: Antal Lívia
A déli oldali ablakok cseréjével kezdődött a Zala Megyei Szent Rafael Kórház 1976 végén átadott rendelőintézetének rekonstrukciója, amely hőszigetelést és napelemrendszer telepítését is magában foglal. A 2023 januárjáig tartó felújításra a Vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítése című projekt keretében nettó 276 millió forintot fordítanak.

Elérhetőek a szakrendelések a kivitelezés ideje alatt

Balaicz Zoltán, dr. Gasztonyi Beáta és Vigh László

Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a kórház főigazgatója a kivitelezés részleteiről elmondta, a 131 nagyméretű, elvavult ablakszerkezetek helyére háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátott nyílászárókat építenek be. Ezt követően állványozzák fel az épületet. Hőszigeteléssel látják el a homlokzatot, amit esztétikus kompozit lemezekkel fednek le, továbbá szigetelik a lábazatot és a mintegy 900 négyzetméteres lapos tetőt is. A rendelőintézet mind a hat szintjén hő- és füstelvezető rendszert létesítenek, valamint a déli homlokzaton 72 napelempanelt helyeznek el. A főigazgató kiemelte, nem könnyű a kivitelezés alatt működtetni a rendelőintézetet, amit úgy oldanak meg, hogy az egyes szakrendeléseket ideiglenesen áthelyezik más épületekbe néhány napra. Mikor melyiket hova, arról a kórház honlapján és közösségi oldalán tájékoztatják a lakosságot. Nagyon bíznak abban, hogy 2023 januárjában befejeződik a beruházás, melyet követően már egy megújult rendelőintézetben fogadhatják a betegeket. Addig is köszönik türelmüket.

Az elmúlt nyolc évben több mint 9 milliárd forint érkezett a kórházba, amelyből többek között a szívcentrumot létesítették és felújították a zöld épületet, mondta Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos. Emellett folyamatosan bővítik, modernizálják az orvosi eszközparkot, legutóbb a szívcentrum kapott erre 90 millió forintot. Mint mondta, az egészségügyi fejlesztések nem állnak le, a megyei kórházat illetően is vannak tervek, hogyan tegyék korszerűbbé az ellátást.

A nővérszálló külső majd közelmúltbeli belső felújítását követően újabb jelentős rekonstrukció részese a Szent Rafael Kórház, vélekedett Balaicz Zoltán polgármester. Kiemelte, minden ilyen beruházás javítja a városképet, de ennél sokkal fontosabb a helyi egészségügyi ellátórendszer fejlődése, mert a modern, 21. századi körülmények ma már elvártak a lakosság részéről. Ehhez az önkormányzat is hozzáteszi magát. Az elmúlt években a TOP-programból 433 millió forintot fordítottak a felnőtt és a gyermek háziorvosi rendelők, valamint a fogászatok korszerűsítésére, az egészségügyi alapellátás további fejlesztésére a TOP Plusz Programban is lehetőségük nyílik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK