2024.02.27., kedd - EdinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Falunap, dombérozó, napközis tábor

2023. július 16. vasárnap, 12:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
Gellénháza a nyári szezon idejét éli, kikapcsolódást nyújtva a lakosoknak és a településre látogatóknak. A májusi gyereknapot követően falunapot, majd egyhetes nyári tábort tartottak az iskolásoknak. A Göcseji Dombérozó rendezvénysorozatához csatlakozva ismét két aratóbandával vettek részt a novai aratónapokon, itthon pedig koncertet adott a templom kórusa.

Nyári programkavalkád Gellénházán

Gellénházán évtizedek óta hagyomány a Szent Iván-napi falunap, amelyre június 24-én kerítettek sort a művelődési ház parkjában, mondta érdeklődésünkre Farkas Imre Józsefné polgármester (2. képen elöl). A Gellénházi Nők Egyesülete és az önkormányzat főszervezésében zajló rendezvény ezúttal is nagy sikert aratott. Délelőtt a terepjáró egyesület bemutatót tartott. A terepjárókat délután is meg lehetett tekinteni, illetve bele lehetett ülni. A főzőversenyre idén tíz csapat jelentkezett, akik délután egykor álltak neki a munkának. Mint mondta a polgármester, nem határoznak meg konkrét ételt, mindenki azt főz, amit szeretne.

Az önkormányzat a nagyobb létszámú csapatokat 15 ezer forinttal, míg a kisebbeket 10 ezer forinttal támogatta. Nem szoktak versenyt hirdetni, a közös főzés arról szól, hogy együtt töltsék idejüket az egyesületek és a baráti társaságok. A kemencét is beizzították. A nőklub korábban próbasütést tartott, de az igazi próbatétele a falunapon volt. Úgy avatták fel a kemencét, hogy egész délután sütötték benne a feltétekkel bőven megrakott kenyérlángost. Az idei falunapon ezzel a finomsággal váltották fel a falukondért. A nagy adag bográcsos ételt azért szokták készíteni, hogy jusson azoknak is, akik nem tagjai főzőcsapatoknak, illetve a vendégeknek is. Kísérőprogramként csillámtetoválás, arcfestés, kötélcsúszka pálya, ugrálóvár állt rendelkezésére a gyerekeknek. A kézműves termékek vásárán pedig mézek, sajtok, kürtőskalácsok és aszalt gyümölcsök közül lehetett válogatni.

Gellénháza közössége ismét két csapatot állított ki a július 8-i novai Göcseji Aratónapokra. A kézi kaszás aratóversenyen a kisbanda és a nagybanda is a harmadik helyen végzett, illetve Kis Miklós révén elhozták a Zala megye első kaszása díjat. Ezen a napon a hetedik Göcseji Dombérozót is megnyitották. A programsorozatban Gellénháza is részt vesz. A 7 év – 7 érv – 7 tárgy elnevezésű kiállításon is bemutatkozott a település fotókkal, gyermekrajzokkal, prospektusokkal, valamint a Gellyének háza című, 2020-ban megjelent helytörténeti kiadvánnyal. A Szabó Balázs szerkesztette könyv kiadását a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, a Dr. Papp Simon Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány mellett a község önkormányzata is támogatta, mondta el a polgármester. A Göcseji Dombérozó keretében július 11-én, este Egyházzene a Göcseji dombok között elnevezéssel komolyzenei koncertet adtak a Szent István templomban. Fellépett a templom kórusa Nagy Tamás novai plébános orgonakíséretével, valamint a Zalaegerszegi Belvárosi Gitársuli.

A környező települések, Nagylengyel és Petrikeresztúr már évek óta szervezett napközis tábort, a gellénházi iskola pedig Erzsébet tábort, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy idén tart egyet. A július 10-e és 14-e között megrendezett napközis táborral, illetve a gyerekek elhelyezésével még egy héttel könnyítették meg a szülők dolgát, emelte ki a polgármester. A művelődési házba szervezett táborba 38 gyermek jelentkezett, többsége alsó tagozatos iskolás. Az önkormányzat minimális díjat kért, amiből a napi háromszori étkeztetést, a programok és a kirándulás költségét finanszírozta. A programokat úgy állították össze, hogy kortól függően minden gyermek megtalálja a kedvére valót.

A napokat tematikára építették fel, a hétfőt a mozgásra: a gyerekeket sportos játékok várták a sportpályán. Délután Kelemen Gyula zenés műsora szórakoztatta őket a művelődési házban. Kedden a középkorral ismerkedtek a sümegi várba tett látogatáson, illetve ebédeltek a vár alatti csárdában. Oda-vissza az önkormányzat által bérelt busszal jutottak. Szerda a kalandok jegyében zajlott katonai bemutatóval, lövészettel és számháborúval, valamint délutáni strandolással. Csütörtökön a közlekedés és állatok szeretete volt a fő téma. Az iskola kerékpáros tesztpályáján begyakorolhatták a közlekedés szabályait. Jártak papagájnézőben és a könyvtárban. A pénteki zárónapon Ki mit tud? játékot szerveztek számukra. Délután a művelődési ház mögötti parkban táboroztak. A kemencében kenyérlángost sütöttek a gyerekeknek, akik a Tekergő Bábszínház interaktív előadását tekinthették meg. Azzal búcsúztak: „jövőre veled ugyanitt”.  

Igyekeztek tartalommal megtölteni a hetet. Nagy örömükre szolgál, hogy a gyerekek jól érezték magukat, és élményekkel gazdagodhattak. Ez is volt a céljuk. Az első alkalom sikerén felbuzdulva az önkormányzat jövőre is szervez napközis tábort, hangsúlyozta Farkas Imre Józsefné polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK