2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felállványozták a Petőfi úti kamarai székházat

2023. október 10. kedd, 14:09
Szerző: -pet-
A belvárosban közlekedőknek már bizonyára feltűnt, hogy néhány napja állványzat borítja a zalaegerszegi Petőfi utcai Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara épületét. Mint azt Balaicz Zoltán polgármester a Facebook-oldalán is megerősítette: elkezdődött a kamarai székház felújítása, mely része annak a koncepciónak, hogy minél nagyobb számban újuljanak meg a régi belvárosi épületek.

Eredetileg az OTI működött az épületben

A Kosztolányi- és Petőfi utca sarkán elhelyezkedő kereskedelmi és iparkamara épülete (vagy más néven Kamarák Háza) 1928-ban épült, az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) székházának. A Petőfi utcai része eredetileg egyszintes volt. A '20-as, '30-as években hivatali helyiségek, orvosi rendelők, alagsorában később lakások, fürdőhelyiségek kaptak helyet. Hogy a környezetét jobban el tudjuk képzelni: a mai Petőfi-iskola helyén akkoriban a villanytelep állt, szemben pedig a katolikus hitközség székháza (ami ma önkiszolgáló étteremként működik). A mostani megyeháza épülete még nem volt meg, és a Kosztolányi úti villasor is hiányos volt.

Felújítás alatt áll a székház (Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán)

Az OTI épületéről csak kevés korabeli fotó maradt fenn, és mint az a Tourinform Iroda szervezésében egy három évvel ezelőtti belvárosi sétán elhangzott: a korabeli sajtó sem kísérte nagy figyelemmel az építkezést. Ennek az volt a legfőbb oka, hogy nem helyi beruházásban épült, hiszen egy országos intézetről volt szó. Viszont a székház sokáig az egyik legmodernebb intézménye volt a városnak: jól felszerelt rendelők, csempézett szobák várták a betegeket, és még fertőtlenítették is a helyiségeket!

Az OTI egyszintes épülete az 1940-es években (Forrás: Facebook/Régi Zalaegerszeg)

A második világháborút követően, az 1950-es évektől országos szinten megkezdődött az OTI felszámolása, majd létrejöttek az SZTK-k (Szakszervezeti Társadalombiztosítási Központ). Az 1950-es, 60-as évek fordulóján a kórházból több szakrendelést, sőt a laboratóriumot is ide költöztették, de már ekkor nagyon szűkös és zsúfolt volt az épület. Annak ellenére, hogy 1962-ben bővítették is, ekkor kapott emeletet a nyugati szárny. A 1960-as évek végén aztán felépült a zalaegerszegi Zrínyi utcában a rendelőintézet, így a Petőfi utcáról oda költözött az orvosi rendelők többsége. A volt OTI épület viszont még az 1990-es évekig egészségügyi célokat szolgált. Többek között szemészet, gyermekfogászat, bőr-és nemibeteg gondozó működött benne.

Az épület napjainkban, a felújítás előtt (Forrás: ZalaMédia archív/Pánczél Petra)

Az épületet a rendszerváltozás után, 1997-ben vásárolta meg a megyei kereskedelmi és iparkamara, akik jelentősen átalakították a ház belső tereit, és tetőteret is építettek. Az eredeti épület külső jellegzetességei az eddigi felújítások után nagyjából megmaradtak, remélhetőleg ez most sem lesz másképp.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK