2024.02.25., vasárnap - MátyásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felkészülten várják a telet

2016. november 22. kedd, 19:40
Szerző: Nemes Norbert fotó: N. N.
„A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Keszthelyi Mérnökségén november derekán megtörtént a téli szezon előtti gépszemle” – adta hírül Bui Hung Manh, mérnöksévezető.

A bevetésre alkalmasnak ítélt munkagépek átestek a szokásos felújításon. A megújított gépekkel fogják végezni a téli úttakarítást a társaság munkatársai. A gépszemlén mindegyik jármű átesett egy alapos vizsgálaton. Tüzetesen átvizsgálták a gépkocsikat, hiszen egy ilyen hóeltakarító autón minden fontos berendezésnek működnie kell. A hóekék új gumiéleket és festést is kaptak.

Létszámban és műszakilag is

A mérnökség vezetője megmutatta azt a sokszáz tonna sót és kőzúzalékot, amit télen az útra szórnak a síkosságmentesítés céljából. A tárolóban jelenleg 600 tonna só és 300 tonna zúzalék várja, hogy télen kiszórják az utakra. Kiderült, a hótolók a lehullott hó eltakarítását csak öt centiméteres hóvastagság elérése után kezdik meg a hóekék hatásossága miatt. A Keszthelyi Mérnökségnél tíznél több gépjármű végezhet majd hóeltakarítást. Van köztük régebbi, de vannak egészen fiatal gépek is. Rendelkeznek hét darab sószóróval és hóekével felszerelt teherautóval. E mellett két darab bérelt kombinált eszközt is hadra fognak.

A két nagyteljesítményű traktorukra ha kell, hóekét és hómarót szerelnek. A közel ötven éves ZIL hómarónak is hasznát szeretnék venni. Van két olyan univerzális eszközhordozó, amire hómaró is kerülhet, hadrendbe állítottak két olyan rakodógépet, ami ugyancsak segítségükre lehet épp úgy, mint a tereprendező gréder. A nehézkes téli közlekedésben nagy szerepük van ezeknek a gépeknek, de fontos, hogy a közlekedők is fel legyenek készülve a téli időjárási körülményekre. Erős hófúvásban a 75-ös út Alsópáhok utáni szakasza, a 76-os út Sármellék környéki szakasza, a rezi és vindornyalaki bekötő utak szoktak kritikus állapotba kerülni. A szakember elmondta: a szántóföldi munkák befejeztével mintegy 10 kilométer hosszúságban helyeznek ki hóvédő rácsokat a hófúvásveszélyes helyekre.

A Zalaegerszegre vezető, Hévízt is érintő elkerülő útról téli üzemmódban még nincsenek tapasztalatok. Az itteni mikroklíma még nem mutatta meg magát kőkemény fagyhelyzetben és erős hófúvás esetében sem. Felkészülten várják a hideg idő érkezését a keszthelyi Gazdasági Ellátó Szervezet munkatársai. Hozzájuk több mint negyedezer kilométer úthálózat tartozik. Számos kiemelt járdaszakaszt, kerékpárutat és közlekedési csomópontot is nekik kell megtisztítani. A síkosság-mentesítésre ezúttal is kalcium-klorid oldatot, illetve mészkő vagy bazaltkő zúzalékot használnak. A GESZ-udvarban bevetésre készen állnak a hótolók. Három darab kicsi, egy közepes méretű és egy nagy traktort állítanak hadrendbe.

Rendelkezésükre áll három kis és egy nagy teherautó is, amivel képesek ellátni a téli síkosság-mentesítést. Az járművekre felkerültek a tolólapátok, illetve a szóróanyag kijuttatásához szükséges berendezések is. Folyamatosan kiteszik a hófogó rácsokat is. A síkosság-mentesítésre idén majdnem 9 millió forint áll rendelkezésre, aminek harmada a tavalyi évi maradványpénz. A GESZ a város területét a prioritást illetően négy körzetre osztotta, a toló-és szóró gépkocsik ennek figyelembe vételével teszik a dolgukat. Az utak takarítását az elsőbbrendű, vagy a másodrendű besorolást országos rendelet szabályozza. Hogy hova érkeznek előbb, vagy később erről nem helyben döntenek. A lakóingatlanok előtti járdák megtisztítása továbbra is az ingatlan tulajdonosok feladata.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK