2024.05.22., szerda - Júlia, RitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A gondtalan és problémamentes nyárért

2019. június 14. péntek, 19:02
Szerző és fotó: Antal Lívia
A gondtalan és problémáktól mentes nyár érdekében a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei kisebbek és nagyobbak számára összegyűjtött néhány tanácsot. Ezeket sajtótájékoztatón osztották meg, különös tekintettel a vakációval együtt jelentkező veszélyforrásokra, amelyek a gyerekekre leselkednek, továbbá a bűnmegelőzésre, a közlekedési szabályok betartására és a megnövekedett határforgalomra vonatkozóan.

A vakáció veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Július 14-vel elkezdődött a nyári szünet, amellyel együtt jár a szabadság, de számos veszélyforrás is, fogalmazott Tóth László rendőr őrnagy, a bűnmegelőzési osztály vezetője. Mivel a szülők dolgoznak, így nagy problémát okoz a gyerekek napközbeni felügyeletének megoldása, amelyben a nyári táborok igénybevétele sokat segíthet. Ha ez nem lehetséges, akkor tudatosítani kell velük, hogy ne engedjenek be idegeneket a lakásba. Ideális, ha a gyerekek fejből ismerik szüleik telefonszámát. Alsós, vagy kisebb gyerekeket lehetőleg ne hagyjanak otthon egyedül a háztartási baleseteket elkerülendően.

A nagyobbak, ha elmennek otthonról, közöljék, hol, kivel találkoznak és mikor érnek haza. A fiatalok mindig olyan társasággal menjenek szórakozni, amelynek tagjaiban megbíznak. Mint mondta, a designer drogok visszaszorulóban vannak, ami nem jelenti, hogy nincsenek, ezért senki ne fogadjon el bontott üvegben italt. Magyarországon nemcsak a drogok árusítása, de fogyasztása is bűncselekménynek számít, ezért a rendőrség fokozottan ellenőrzi a szórakozóhelyeket. A Balaton-part is nagy figyelmet kap. A nyaralók biztonságát szolgálják a keszthelyi illetve a zalakarosi bűnmegelőzési irodák, ahol fiatalok is segítik a rendőrök munkáját.

Anti András rendőr alezredes, közlekedési osztályvezető arról beszélt, hogy a vakációval egyre több gyerek közlekedik az utakon, ki gyalogosan, ki kerékpárral illetve motorkerékpárral. A balesetek elkerülése végett azt tanácsolja a szülőknek, hogy tájékoztassák gyermekeiket az alapvető közlekedési szabályokról. Közlekedésbiztonsági kockázatot jelent a fokozódó hőség is, ezért mindenki a szokásosnál nagyobb óvatossággal vezessen. A külföldre utazók miatt jelentősen megnő a forgalom a gyorsforgalmi utakon a határ felé. Átlagosan nagyobb torlódásra kell számítani Letenyénél, ahol a közúti határátkelőt zárva tartják várhatóan július 31-ig a Mura-híd felújítása miatt.

Péter Gábor rendőr alezredes, a határrendészeti szolgálat vezetője hozzátette, az átléptetés a Letenye–Goričan autópálya- határátkelőhelyen történik a beruházás befejezéséig. A kamionokat is itt ellenőrzik jelenleg, ami miatt több órás várakozással számolhatnak a Horvátországba igyekvők, főleg péntektől vasárnapig, turnusváltáskor. Javasolta, hogy az elindulás előtt tájékozódjanak a rendőrség honlapján vagy a Rutin applikáció segítségével torlódásról. Felhívta a figyelmet az úti és gépjármű-okmányok meglétére és érvényességére, azok időbeni előkészítésére. Kérte, hogy az utastájékoztató tábláknak megfelelően soroljanak be, ezzel is könnyítve a határátlépést. Elkerülő útvonalnak javasolta az M70-es autóút Szlovéniába vezető szakaszát, melyen keresztül az Isztriai-félsziget is elérhető, továbbá a muraszerdahelyi horvát–szlovén átkelőt. Elmondta, hogy tavaly 5 millió személyt és 1,4 millió járművet ellenőriztek a nyári hónapokban, ennek 60-65 százalékát a letenyei határátkelőknél.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK