2023.03.30., csütörtök - ZalánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hetven magas kőris a Göcseji úton

2023. február 05. vasárnap, 15:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
Hetven magas kőris díszíti a Göcseji út 53. és 55. számú társasházak közötti zöldterületet, amelyeket a MOL-Új Európa Alapítvány „Neked zöldül” fenntarthatósági programsorozat első szakaszában meghirdetett „VárosFa” program keretében ültettek el.

A VárosFa program keretében ültették el

Balaicz Zoltán és Bognár Ákos

Zalaegerszeg klímastratégiájának fontos célja a zöldítés, az elektromos gépjárművek használatának ösztönzése, az elektromos tömegközlekedés kialakítása, melynek jegyében májusban 11 elektromos busz érkezik a városba, továbbá az egészséges ivóvíz valamint a biztonságos szennyvíz- és hulladékkezelés biztosítása. A sajtóbejáráson Balaicz Zoltán polgármester beszélt erről, kiemelve azt, hogy 2019-ben indult el az a program, amelyben 5 ezer facsemete ültetetését határozták el 2024-ig, a ciklus végéig. Jelenleg több mint 9 ezernél tartanak, így a tervszám 10 ezerre módosult. A polgármester méltatta, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége is részt vesz a MOL-Új Európa Alapítvány által kezdeményezett fásítási programban, amelynek révén 70 facsemetét ültethettek el a Göcseji úton. Kiemelte, a MOL zalaegerszegi finomítója a város gazdasági életének meghatározó szereplője, emellett szponzorációs tevékenysége is jelentős, amellyel hozzájárul a város mindennapjaihoz.

Sokáig csak füvesített volt ez a terület, ami a „VárosFa” programnak köszönhetően 70 facsemetével lett gazdagabb, és vált szebbé az itt lakók, az erre sétálók, futók, kerékpározók számára. Amikor magasra növekednek, és árnyékot nyújtanak, jótékonyan hatnak majd a környezet hőmérsékletére is, vélekedett Bognár Ákos, a térség önkormányzati képviselője.

A „VárosFa” program a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, az Országos Erdészeti Egyesület és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közreműködésével jött létre. A támogatott települések, így Zalaegerszeg is kötelezettséget vállalt az adományozott fák legalább 7 évig tartó gondozására, szükség esetén pótlására. A facsemetéket a Városgazdálkodási Kft. szakemberei ültették el. A polgármesteri hivataltól Tánczos Zsolt környezetvédelmi szakreferens és Langné Varjasi Veronika szervezési szakreferens koordinálta a munkát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK