2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ifjúsági klub, közpark és felújított emlékmű

2018. november 26. hétfő, 21:58
Szerző és fotó: Antal Lívia
Könyvtár, számítógépes terem és fitnesz szoba is rendelkezésre áll Zalacsány új ifjúsági klubjában. A volt idősek klubja épületének rekonstrukciójával kapott új funkciót az épület, melynek udvarában közparkot is létesített a település önkormányzata, melynek figyelme az itt álló első világháborús emlékmű felújítására is kiterjedt.

Zalacsányban három beruházást adtak át

Az átadási ünnepségen Nagy Lászlóné polgármester ismertette a beruházások részleteit. Elmondta, hogy az ifjúsági klubnak helyet adó épület felújítása 21,8 millió forintba került. Ebből 14,5 millió forintot tett ki az önkormányzat által a  vidékfejlesztési programon elnyert támogatás. Kicserélték a tetőt, melyre napelemek kerültek fel, továbbá a nyílászárókat. Az épület külsőleg szigetelték, vakolták, helyiségeit felújították és kifestették. Az önkormányzat továbbá 1,9 millió forintot költött berendezési tárgyakra, míg vagyonvédelmi megoldásokra közel 700 ezer forintot. A digitális jólét program keretében egymillió forint értékben nyert számítógépeket a helyhatóság. Ezeket a közösségi házból áthozott informatikai eszközökkel a számítógépes teremben helyezték el. A következő évben elsősorban az idősebb lakosság számára alapfokú számítógépes tanfolyamot kívánnak indítani. Az önkormányzat négy korszerű fitnesz gépet vásárolt 3 millió 150 ezer forintért, amelyeket a zalacsányi lakosok térítésmentesen használhatnak az ifjúsági klub nyitvatartási idejében.

A Zalacsány–Örvényeshegyi Hagyományőrző Alapítvány felajánlásával fedett kiülőt helyeztek el az épület udvarára, amit a Balatoni Fejlesztési Tanács támogatásával közparkká alakították át. Térköves sétányokat létesítettek, padokat helyeztek el, fákat és cserjéket ültettek. A 6,4 millió forintos költségvetésű beruházáshoz 4,6 millió forintot nyert az önkormányzat. A parkban található első világháborús emlékművet szintén megújították a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól elnyert közel egymillió forintos támogatás segítségével.

Nagy Lászlóné végül azt hangsúlyozta, hogy a pályázatok révén olyan létesítményekkel gazdagodhatott a település, amelyek méltán szolgálják a zalacsányi lakosokat, ha olvasni, sportolni, internetezni vagy kikapcsolódni vágynak.

Az avatáson Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere gratulált Zalacsány eredményeihez. Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a kistelepülési könyvtári szolgáltatások fontosságát emelte ki, majd Major István plébános megáldotta Zalacsány új létesítményeit. Az ünnepség végén disznótoros vacsorára invitálta a lakosságot az önkormányzat a közösségi házba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK