2021.05.07., péntek - GizellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ingyenes wifi a belvárosban

2020. február 11. kedd, 17:53
Szerző és fotó: Antal Lívia
Elindult Zalaegerszeg belvárosában a free wifi szolgáltatás, amely mintegy egy kilométeres átmérőjű körben biztosít ingyenes internet-elérhetőséget közterületen, a polgármesteri hivataltól északra, érintve többek között a Deák teret, az autóbusz-állomást és a sportcsarnok környékét. A Zalaegerszeg turisztikai vonzerejének növelése a Smart City eszközrendszerével című TOP-projekt keretében megvalósult beruházást sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Bali Zoltán, Böjte Sándor Zsolt, Balaicz Zoltán és Szász András

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy 2015-ben a Zalaegerszegi Diákönkormányzat, a Zalaegerszegi Egyetemisták Egyesülete valamint az ifjúsági kerekasztal kérésére ingyenesen elérhető wifi hálózatot hoztak létre a Dísz tér környékén. Ez később kiegészült azzal, hogy a város két legnagyobb rendezvényén, az Egerszeg valamint a vadpörkölt fesztiválon is biztosítottak ingyenes elérést a Dísz tértől a Széchenyi térig. A Smart Zeg projekt pedig a továbblépést hozta meg azáltal, hogy már az egész belvárosban hozzáférhető az ingyenes wifi. A polgármester jelezte, hogy a projektben további okos eszközöket, okos padokat helyeznek el a közterületeken, valamint egységes városi mobil applikációt hoznak létre, ami alkalmas lesz hibabejelentésre, menetrendektől kezdve a turisztikai kínálatáig sokféle információt biztosít az érdeklődőknek. Minderre összesen 200 millió forint áll rendelkezésre a TOP-programban, melyből az első elem, a belvárosi wifi-hálózat kiépítésére közel 21 millió forintot fordítottak.

Bali Zoltán alpolgármester, önkormányzati képviselő, valamint a projekt felelőse azt tette hozzá, hogy idén a közbeszerzési eljárások lezárása után a digitális infótornyok kihelyezése is megtörténik az ingyenes wifi-hálózattal érintett területeken. Az érintőképernyős infótornyokon minden információ elérhető lesz, ami megjelenik a városi honlapokon, illetve a még fejlesztés alatt álló mobil applikáción. Jelezte, hogy a projekt zárása után további okos megoldásokat kívánnak telepíteni a városban, amelyhez várják az ötleteket.

Böjte Sándor Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy mindezen tervek és beruházások azt szolgálják, hogy a város digitálisan is épüljön. Jöjjön létre egy fiatalos város, ahol a fiatalok itt maradnak, itt tanulnak tovább, azok, akik felsőfokú tanulmányaikat Budapesten vagy külföldön végezték, visszatérnek Zalaegerszegre.

Szász András, a free wifi zónát kiépítő és üzemeltető Zalaszám Informatikai Kft. igazgatója a műszaki adatokról elmondta, hogy a belváros területén több mint 50 kültéri vezeték nélküli eszközt helyeztek ki. Ezek külön-külön 200 Mbit garantált sávszélességgel rendelkeznek, melyekre egyenként 30-40 ember csatlakozhat rá biztonságosan egyszerre. Beállításkor a megjelenő wifi-k listájában a zalaegerszegi free wifi-t kell kijelölni. Jelszavat nem kér, csak a használati feltételek elfogadását. Ezt követően indulhat is a böngészés.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK